neděle 27. října 2013

Isotretinoin: za mě ne

Mým původním záměrem bylo napsat objektivní článek o léčbě akné isotretinoinem. Avšak tento záměr se poněkud zvrhl ještě dříve, než jsem stihla dopsat nadpis. Jinak řečeno: položila jsem si otázku, jestli to se svým stylem vyjadřování vůbec dokážu. Přiznám se, že objektivita není mou příliš silnou stránkou, už proto, že názor mám v podstatě na všechno a trpím neodbytnou potřebu sdělovat jej ostatním. Poté, co jsem došla k tomuto závěru, jsem se rozhodla, že s nějakou nezaujatostí nebudu týrat ani sebe, ani vás.

Tento článek bude vycházet z informačního letáku pro pacienty užívající lék Aknenormin obsahující účinnou látku isotretinoin. To je stejná látka, kterou můžete najít v lécích Roaccutane či  Accutane. Chtěla bych se pokusit o sepsání jednotlivých bodů shrnujících můj postoj k této léčbě. Článek to bude dost obsáhlý.

Už to, že k něčemu dostanu tři strany formátu A4 popsané informacemi mě dokáže vyděstit. A ta optimistická úvodní věta sama o sobě stačila k tomu, abych na tři týdny upadla do deprese (která mi akné skutečně zhoršila).

"Milá pacientko, milý paciente,
Váš lékař Vám kvůli Vašemu těžkému akné předepsal Aknenormin (...).
Možná jste po přečetení informace pro použití znejistěl/a. Tyto pochyby jsou pochopitelné, neboť pro pacienta je často obtížné odhadnout význam určitých nežádoucích účniků léku a posoudit užitek přípravku.
"
Ano, to bych řekla, že jsem znejistěla. Už když má někdo potřebu (nebo povinnost, tím hůř), uvádět lék takovýmito slovy, vzbuzuje to ve mě podezření a nutnost položit si základní otázku, jestli to vůbec může přinést nějaký prospěšný účinek.

Anebo jsem možná srab. Ale s pudem sebezáchovy.


 Isotretinoin se již mnoho let používá k léčbě těžkého akné a Aknenormin je vysoce účinný přípravek, hlásá leták.

"Jak působí Aknenormin? Snižuje produkci mazu, zabraňuje tvorbě komedonů a zpomaluje zánětlivé procesy v pokožce. Dříve, než dojde ke zlepšení vzhledu kůže, vyskytnou se nežádoucí účinky jako vysušování kůže a sliznic, a také suché rty."
Jsem si vědoma toho, že nežádoucí účinky můžou být velmi individuální. Přesto mám pochyby o tom, jestli je lék s takovými účinky vhodný pro někoho, kdo v sobě nosí lupénku, sice momentálně pasivní, ale přesto, proč to pokoušet nějakým vysušováním tkání. Ačkoliv dokotorka (která už i patrně zapomněla, že jsem jí kdy o nějaké lupénce říkala) mi vysvětlila, že to přesně vyřeší můj problém, protože mám šílěně mastnou pleť a šílené akné (a teď se mě snažte přesvědčit o kompetentnosti takové osoby. S tou mastnotou mě deptala při každé návštěvě. A co mám asi tak dělat? Umývat se Jarem? Myslím, že mám péči přizpůsobenou potřebám mé pleti. A její výkřik, jak vůbec můžu používat hydratační krém, kdo mi to řekl!? prostě brát vážně nemůžu. Momentálně ten krém nepoužívám, mám olej. S dokorkou by asi seklo.)

 "Na co musím obzvlášť dbát jako žena? Isotretinoin silně poškozuje plod. V případě těhotenství způsobuje isotretinoin nejtěžší postižení plodu. Případné již existující těhotenství musí být před užíváním, během užívání a pět týdnů po ukončení léčby Aknenorminem vyloučeno těhotenským testem provedeným pod lékařskou kontrolou. (...)
Měsíc po ukončení užívání Aknenorminu můžete opět používt jiné antikoncepční metody, než ty, které jsou předepsány při léčbě Aknenorminem, případně otěhnotnět. Měsíc po ukončení léčby Aknenorminem již není riziko postižení oproti ženám, které isotretinoin neužívaly, zvýšeno."
Uf. Kde začít? Od doktorky. Ihned mi začala dělat přednášku o metodách antikoncepce, dotázala se mě, jestli používám HA. Moje odpověď zněla, že ne a nechtěla bych ji užívat primárně kvůli akné. To, že ji nemám důvod užívat ani kvůli otěhnotnění, protože jaksi není s kým, jsem už ani nestačila říct. Přednáška totiž pokračovala a tasila přede mnou papír, který bych musela podepsat. V podstatě to spočívalo v tom, že bych ji nemohla žalovat, kdybych otěhotněla a měla postižené dítě. Potom ještě zdůraznila, jak nepříjemná věc potrat je a že bych jej určitě nechtěla zažít.

V letáku píšou, že jeden měsíc po ukončení léčby bych už mohla otěhnotnět. Jiné, poměrně důvěrné infomace mamce dali v lékárně, kam se šla poradit. Ano, jedná se o lékárnu v mamčině práci, kde ji znají. Přestože mezi nimi nepanují natolik úzké vztahy, mamku a potažmo mě od Aknenorminu zcela odradili. Samotná lékárnice mívala těžké akné, ale isotretinoin by neužila. Velmi se divila, že paní dokotrka chce něco takového předepsat navíc někomu tak mladému, jako jsem já. Sama se vyjádřila, že by Aknenormin užila, kdyby jí bylo takovýc pětatřicet let a nechtěla by už další děti. Je kolem něho příliš mnoho otazníků. Přestože se firma dušuje s onou měsíční lhůtou, lékárnice řekla, že podle některých studií můžou zbyky isotretinoinu zůstávat podstatně déle a ona by si dovolila otěhotnět možná tak pět let po ukončení užívání.

Netvrdím, že vše, co řekla, je prokázaná pravda, ale jakmile jsou tu nějaké pochybnosti v takto důležité otázce, znamená to pro mě stop. Sice neplánuji otěhotnět příští týden, ale haló! Je mi devatenáct let a netuším, co bude třeba za dva roky. A rozhodně se kvůli zlepšení vzhledu nechci vystavovat riziku toho, že by se mi narodilo miminko s postižením. Tohle je asi nejdůležitější důvod, proč říkám NE.

Navíc leták zmiňuje ještě jeden bod, kdy Aknenormin neužívat.

"Jestli jste už někdy dříve trpěl(a) nebo ještě trpíte depresemi, oznamte to svému lékaři. Jestliže u sebe během užívání Aknenorminu zpozorujete duševní změny, jako např. smutek, křečovitý pláč, skleslost, oznamte to svému lékaři. Je možné, že léčba Aknenorminem bude muset být přerušena nebo ukončena."
Netvrdím, že jsem nějaký obzlávštní depkař, nicméně od té doby, co mám akné, na tom zrovna nejlépe nejsem.
"Sklony ke křečovitému pláči máš už teď," poznamenala mamka při stém pročítání letáku, zatímco jsem se opět hroutila.
Možná že jste slyšeli o kauzách sebevražd nejen americký teenagerů spojených s užíváním léků proti akné. Překvapivě to byl Accutane.
Takže nazdar.



Jak bych to shrnula? Přes všechny vedlejší účinky bych si Aknenormin vzala - kdybych byla chlap. Takhle to pro mě nepřichází v úvahu. To už za menší zlo považuju tu hormonální antikoncepci, ačkoliv teda rozhodně nejsem nadšená z toho, že bych si měla něčím ještě více rozházet rozkolísanou hormonální hladinu. Zatím ji tedy neužívám. Dalším důvodem, proč by se mi do ní nechtělo je fakt, že člověk nikdy neví, co nastene po vysazení.
"Aknenormin má vynikající účinky," vyjádřila se má bývala kožní, když jí o mě pověděla prozměnu moje babička, "ale pokud ho nechce užívat, na trhu existuje spousta kvalitní kosmetiky, kterou lze akné zmírnit.
"Vyberte si, jestli ho chcete užívat, nebo ne," řekla mi má současná (ale pomalu už taky bývalá) konžní, "ale přikláněla bych se k tomu, abyste si jej vzala. Jinak vám vzniknou ošklivé jizvy, které už ničím nedostraníte. A to určitě nechcete."

Co se téhle kožní týče, provedla jsem menší výzkum ve třídě. Mým dvěma kamarádkám chtěla Aknenormin předepsat taky. Podotýkám, že té jedné, když jí bylo necelých patnáct! To by se ta lékárnice podivila... Ta kamarádka začala užívat HA, jak jí doktorka doporučila - a pleť se jí do měsíce vyčistila tak dokonale, že Aknenorminu už nebylo třeba. Podotýkám, že to akné opravdu bylo dost špatné. Podobné mému nebo možná ještě trochu horší. Už si to nepamatuju, je to přece jen pět let. Druhá kamarádka Aknenormin odmítla používat a nebere ani antikoncepci, takže je na tom podobně jako já.

Nevím, co si o tom mám myslet, když ta doktorka předepisuje tento lék prakticky každému, kdo za ní přijde s akné. Mamka vyjádřila domněnku, jestli nemá nějakou smlouva s farmaceuticku firmou...

Ať je to jakkoliv, můj postoj teď už znáte. Přes to vše ve mě dřímá troufalá naděje, že akné porazím i bez dryáku a dokotorce se jednou budu moci předvést s pletí v obstojném stavu. Bylo by to zadostiučinění. Dočetla jsem se, že postoj typu ono se to nakonec ztratí samo je chybný a že to tak nebývá. Ale když jsem takové akné neměla předtím, mohlo by se jednat jen o jakýsi výkyv, který se časem vyrovná. Viňtě mě z naivity, ale člověk prostě musí žít s nějakou nadějí. A když nebudu věřit tomu, že se to podaří... tak se to asi nepodaří.

10 komentářů:

  1. Obecně toho asi paní doktorka musí vědět hodně o péči o pleť, když ti zakazuje hydratační krém :-)
    Mě osobně antikoncepce pomohla zbavit se atopického ekzému (toho se samozřejmě nezbavím úplně, ale není viditelný).
    Děsivé vedlejší účinky najdeš snad v každém příbalovém letáku. Uvědom si ale, že zmíněné nežádoucí účinky se projevují jen u naprosto nepatrného množství lidí, jinak by nebylo možné aby byl lék legalizován... ale pokud je obava, že zrovna ty by ses zařadila do toho nepatrného množství, tak samozřejmě chápu, že s užívání nesouhlasíš. Ono přece jenom dělat si těžkou hlavu při každém lupnutí pilulky by taky nedělalo dobrotu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě mě u té antikoncepce děsí hlavně to, jak bych vypadala, až bych ji jednou vysadila...
      A s tím isotretinoinem (jeden přínos to věčné omílání má - naučila jsem se konečně, jak se to píše :D) prostě nevím. Kdyby to nebylo něco TAK kontroverzního. Když mi i ta dokotorka řekla, ať si to načtu v internetových diskuzích a pak jí řeknu, jak jsem se rozhodla... Prostě jsem podezíravá. Možná že dělám chybu, ale myslím si, že by mi to ve výsledku přineslo ještě víc stresu, než zažívám teď.

      Vymazat
    2. holka, isotretinoin je na trhu, nejen českém, už mnoho let a každá léčba s ním je úspěšná, děláš chybu, zbytečně to demonizuješ, sama jsem ho brala, měla jsem šílenou pleť a nic jiného mi na to nepomohlo, ani antikoncepce...takhle budeš zbytečně chodit s obličejem plným akné a trápit se u mastiček dalších xy let....s isotretinoinem jsi mohla mít za půl roku pleť jako miminko :)

      Vymazat
  2. A nechtěla bys zkusit isotretinoin ve formě mastičky?

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám svojí první antikoncepci a kvůli akné mi doktor předepsal Minervu, tak jsem zvědavá, zda to pomůže. Připadá mi, že je to o něco lepší. Jen se bojím, aby to nezmizelo a až ji vysadím, tak to bude ještě horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nemůžu mluvit z vlastní zkušenosti, ale myslím si, že většině lidí antikoncepce na akné nějak zabere. To, jestli se to po vysazení opět zhorší je otázka. Nicméně existují prostředky, kterými jde tento přechod zmírnit, aby to pro tělo nebyl takový šok. Z těch přírodních jsou to například kapky Gynex, které jsou u mě sice momentálně vedeny na seznamu kontroverzních věcí, ale slyšela jsem, že některé ženy jej používaly právě při vysazení antikoncepce a pomohl jim.

      Každopádně ti přeji hodně štěstí a ať takový problém nakonec vůbec řešit nemusíš :)

      Vymazat
  4. Holky...
    Taky jsem kdysi měla akné. Nejdřív v pubertě, pak ticho po pěšině, pak jsem si ho přivolala vitaminem B a nemohla jsem se ho zbavit, než jsem se dostala k doktorce. A byl to brutus, i na pažích, až po lokty, dřív jsem ani netušila, že to jde.
    Mladá doktorka mi předepsala salicylový líh a zinkový olej. Zabralo to za pár dní, ničím jsem netrpěla, do organismu se nedostala žádná svinstva... Když jsem přišla příště, spíš na kontrolu, omluvili se mi, že tam už nepracuje, že se omlouvají, jak špatnou mi dali doktorku bez atestace, dostala jsem novou, ta mi předepisovala mastičky. Dobrý byl Retin A.
    Několik let klid, pak zase, i když ne tak mocný, ani jsem nešla k dermatoložce a chtěla jsem si koupit retin A či zinkový olej... najednou v lékárně nebylo dosažitelné nic z toho, prý jenom na předpis. Mají na to monopol. Kdybyste se chtěly léčit, shánějte tohle. Nezdá se to, ale život je krátkej, chudokrevnost ani padání vlasů nikoho nezachrání.

    OdpovědětVymazat
  5. Měla jsem Roacutanne a Aknecur a pomohlo to krásně, už X měsíců jsem neměla žádnej pupínek a moje sebevědomí je zase nahoře :) Ale uznávám, že ta léčba a ty lejstra a všechny ty pravidelný odběry mě děsily.

    OdpovědětVymazat
  6. Máš na to zajímavý názor, zajímalo by mě, jak jsi na tom dnes s odstupem času a jak jsi svůj problém nakonec vyřešila?
    Docela se divím, co se Ti nelíbilo na přístupu paní doktorky, v dnešní době, aby doktora, který komunikuje a snaží se pomoci, člověk pohledal. Nemluvě o tom, že mně třeba doktor o takové možnosti vůbec neřekl a x let jsem si docházel pro ATB, mastičky, krémy, vodičky, nějaké světelné terapie a kdoví co ještě - nejen, že to stálo neuvěřitelně času, peněz tak výsledek nestál za nic. Pak stačilo změnit kožního a po roce bylo vyřešeno.
    Přiznám se taky, že nechápu, proč si myslíš, že být chlap tak by jsi do toho šla? Pokud si to pamatuju dobře tak ty "problémy s plodností a možností narození postiženého dítěte" se týkají obou pohlaví, takže být chlap by určitě tenhle problém nevyřešilo. A v 19ti řešit početí dítěte s cca 5 letým horizontem? (Za tu dobu už by teoreticky mělo být vše OK, máš to i s rezervou). Nehledě na to, že těžko můžeš plánovat děti, když pravděpodobně ani nemáš partnera (a dost možná v nejbližší době mít nebudeš) - vím to, protože nízké sebevědomí ve spojení s tímhle problemém dokáže udělat se vztahy docela krátký proces. A pakliže by jsi tenhle problém neměla, určitě by jsi neměla depky a neřešila tyhle nesmysly.
    Podle mě jde spíš o to, co to udělá s tvým zdravím celkově a jestli si poneseš nějaké "vedlejší účinky" po zbytek života.
    Já teda nijak nesouhlasím s užíváním různých "driáků", ale musím uznat, že tohle dost pomohlo. Jestli se na mě podepsaly nějaké "vedlejší účinky"? Možná. Ale taky to mohly být genetické predispozice.
    Co z toho vyplývá? Kdybychom si měli položit otázku život s těžkým akné a depkami nebo isotretinoinum s vedlejšími skrytými účinky, u kterých člověk stejně nepozná, zda-li je má z toho? Myslím, že z toho vyplyne jasný výsledek - Isotretinoinum: lepší žít plnohodnotný život a najít si partnera (a mít s kým založit vůbec nějakou rodinu), než žít celý život jen napůl, v depresi a sám, protože potom člověk určitě nemusí řešit postižené potomstvo a jeho následný život, když je "postižený" sám.

    OdpovědětVymazat
  7. To se divím, že antibiotika zabraly, pokud vím, tak to účinkuje jen chvíli a hned se to vrátí, alespoň mně...

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...