sobota 15. února 2014

Únor, měsíc Velkého vlasového výročí (2)


Curly hair problems

Všechny vás zdravím, mé milé krásné čtenářky! Jelikož jsem slíbila, že vám s vlasovými články jen tak pokoj nedám, řítím se na vás s dalším vlasatým výplodem. Ten se opět ponese na takové lehčí vlně, protože odpočinek od velkého přemýšlení občas neuškodí.

Mám velkou radost z lidí, kteří se mým článkem inspirovali (i když si tedy nepřipisuji vešekeré zásluhy, originální počin to zdaleka není). Mimochodem, Vlasové kouzlení je vážně krásný název.

V dnešním článku se zaměřím na takzvané Curly hair problems, kterých je už bezmála tisícovka a bydlí na svém vlastním blogu. Jak vám jistě došlo, se spousto z nich se můžu ztotožnit. Proto jsem poctivě prošla na Pinterestu ty nejpopulárnější a vybrala z nich ty, které nejlépe vystihují mé vlasy... můj život.

A právě tyto problémy vám naservíruji v tomto článku, přičemž každý doplním svým zcela autorským komentářem. Rovnovlasá část lidstva totiž mnohdy projevuje až alarmující neznalost nejrůznějších kudrnatých potíží, což se projevuje zejména prostoduchými otázkami a trestuhodnými činy páchaných na osobách s vlasy vlnitými a kudrnatými. Některé nás uvádějí smích, z jiných máme chuť mlátit hlavou o zeď. (Hle, odkud se vzalo to množné číslo? To je ten pocit sounáležitosti, který se u mě zapíná, jakmile přijde řeč na vlasy...)

Možná, že se v následujících řádcích sami poznáte, možná, že vám rozšířím obozory. Každopádně přeji příjemný zážitek.

1. Opravdu jsou moje

 


 


Vážně. Nejlepší jsou lidé, kteří se vás na to zeptají po roce od té doby, co jste se na přírodní dráhu vydali. Pro mnohé je zcela nepochopitelné, že by se vlas takhle vážně mohl kroutit, přičemž někteří se vás budou snažit přesvědčit, že jste si to určitě udělali kulmou, jen jste na to přes den nějak pozapomněli.


Takže jednou provždy... Moje. Nedám. Nepůjčím.


2. Vlasy a voda


Za otázku z kategorie nepochopitelné považuji dotaz, jestli mám vlasy vlnité, i když jsou mokré. Dotaz mě rozhodil natolik, že jsem usoudila, že si zaslouží vlastní kategorii. Je to jako... a co jste čekali? Moje vlasy nepřipomínají v ničem vlny na rovných vlasech, které do pár hodin spadnou - což asi mnoha lidem nedochází - mě to přijde vtipné.

Tak co myslíte?

3. Počasí

 


 

 Jestliže jsem si myslela, že se boje s počasím zbavím s přechodem na vlnité vlasy, tak jsem se tedy spletla. Boj je to pořád a vlasy mají ten hloupý zvyk reagovat na vlhkost - výsledek postihuje výstižně anglický výraz frizz, pro který jsem ještě nenašla odpovídající překlad. Ovšem mezinárodní porozumění je přesto dokonalé, protože vám garantuji, že jako majitel kudrnatých vlasů byste na otázku, co jsou to frizzy hair, odpověděli na první dobrou.

Zákeřná je v této záležitosti také mlha. Pokud jdete s deštníkem v dešti, je to v pořádku. Ale kdo z lidí si vezme deštník do mlhy? Do biliónů prťavoučkých kapiček, které z pracně zkrocených vlasů vyrobí květák? Že by já?

Co jsem vám o tom počasí říkala?
4. Na školních záchodcích před zrcadlem

 


 Pořád ta samá písnička. Víte, vážně to zní divně, když řeknete, že se nečešete. 
"Češu se jednou za dva dny," prohlásila jsem ve třídě nedávno.
"Já se češu jednou za půl roku," přebil toto prohlášení můj spolužák.
Dobře. Můžu se jít zahrabat.

Hřeben? K čemu je to dobré?
5. Pokusy o úpravu

 


 


 



A hlavní cenu získává...



Pokusit se s vlasy něco udělat může být opravdu bojovým úkolem. Jakožto odpůrce tepelných úprav vlasy nechávám schnout vždycky. Neexistuje, že bych si vlasy myla ráno. Jinak bych musela vstávat o ty tři hodiny dříve.

Dalším typickým znakem, který nezvladatelné vlasy vykazují, je fakt, že nikdy nevíte, jak budou vypadat, když vstanete. Je to pokaždé překvapení a já můžu jen pevně doufat, že dobře. A nenudím se.

S kudrnami člověk nikdy nedosáhne ulízaného elegantního účesu. Beru to tak, že vlasy vyjadřují mou chaotickou osobnost.

"Žijme vlastní život. Bez pravidel, která nám vnucují jiní," ... řekly moje vlasy.

6. Obtíže soužití s rovnovlasci

 


 "Markéto! Vlas! No fůj!" před očima se mi houpe tmavě hnědá pružinka...
Řekněte mi, co je na mých vypadaných vlasech tak odporného, když jediná věc, kterou se odlišují od těch ostatních je fakt, že jdou vážně lehce identifikovat.
Nedej bože, když to ze mě někdo začne obírat. Tohle mi vážně nedělejte.

Zelený problémek vpravo je něco, co mě bytostně vytáčí. Pokud se mi někdo vlasy probírá, nechám ho, protože to prostě mám ráda. Ale jakmile mi někdo začne natahovat kudrliny a s řadou citoslovcí pouštět zpátky, jsem vážně podrážděná. Nicméně, podle ostatních, a to zejména holek sedících v lavici za mnou, to je docela zábava.


Zkus to ještě jednou...

7. Jak to vidí ostatní 


To nejhezčí jsem nechala na konec... Protože tohle vlastně vůbec není problém. Samozřejmě se to dá aplikovat i v obecné rovině - nemá cenu zaměřovat se na nedostatky, které očividně existují jen pro nás.












Vše podstatné bylo řečeno, gratuluji vám, pokud jste se prorolovali až tady... a prosím nemyslete si, že mám něco proti rovnovlasým lidem. Jsem spravedlivá a nečiním rozdílů (protivná jsem na všechny stejně). A jaké problémy máte s vlasy vy?

6 komentářů:

  1. Pěkný článek. Jak to mám já? Vlasy nejsou kudrnatý, jen vysoce vlnitý, ale to nevadí.
    1) Taky se mě lidi ptaj a popravdě mě to velmi těší. Moje vlasy se točí tak dokonale, že vypadají jako tvarované kulmou - hm, to si nechám líbit! Takže miluju, když se mě lidi ptaj. Myslí to dobře a i já se ptám: takhle barva je fakt tvoje? To sou fakt tvoje řasy? Atd :-)
    2) Moje vlasy jsou namočené úplně rovné, takže tady je chvíle na to zjistit, jak jsou vlastně dlouhé. Když jsem měla mikádo, vždycky jsem se na mokré vlasy dívala jako by mokré nebyly, jakože mám krásné rovné mikádo, jako když mi bylo 6 let (tehdy se mi kroutily vlasy minimálně).
    3) Tak jak je to s počasím, to zatím nevím. Prosím, ať je pořád vlhko! Květák to nebude, mám o stupeň nižší kroutivost než ty:-)
    4) Hřeben nosím, ony se mi totiž vlasy slepí k sobě. Rozčesat to jde a moc mě to baví:-) Ale tvé vlasy česat moc nepůjdou, to je pravda:-)
    5) To ale pozor - čím kudrnatější vlasy, tím se s nimi lépe pracuje. Ulízlost z toho nebude, ale třeba na takové pokládané vlny jsou dokonalost. Naopak s rovnými vlasy nic nejde. Kamarádky si vždycky stěžují, že jim nic nedrží.
    6) Vlasy nemám dost dlouhé a zas tak jako tobě se nekroutí, takže zatím nic. Miluju, když si udělám 2 culíky a na jednom mám takovou pravidelnou spirálu, to je super.
    7) Jo... Druhý den mám často vlasy úplně zplihlý. Já už se cítím jako s rovnými vlasy, bez jakýchkoli kudrlinek. Lidi tam ty kudrnky stejně vidí, protože jich je pořád víc než dost. A já pak nechápu, co to má bejt - dneska mám přece rovný vlasy:D
    Jo mimochodem, k akné... V pubertě jsem měla problém s pupínky na rukou, bylo to fakt hrozný. Teď už to není tak moc, ale pořád na svoje ruce hrdá nejsem. Jsou červené, plné narudlých míst okolo chloupků. Že ruce nejsou hladký, netřeba dodávat. Teď jsem je tak z hecu začala potírat hydratačním krémem, kterej mi odtsranil šupinky kůže z obličeje, No světě div se - ruce jsou krásně hladké, pupínků minimum, červená nikde!! Mám radost a je to přesně to, co bych nečekala... Že mi pomůže hydratace, to by mě nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za obsáhlý komentář :)

      K akné: taky mi výrazně pomohl krém na dehydratovanou pleť - asi na tom vážně něco je :)

      Vymazat
  2. Na jednu stranu bych docela uvítala, kdyby se mi vlasy při dešti kroutily, i když musí s tím být hrozná práce:) Ovšem já jsem neustále nespokojená, co se týče porostu, co mám na hlavě. Je jich málo, jsou rovný a když zmoknu, vypadám jak pipina, které zkrz ejjí okouzlující híro vylezou odstáte uši :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, každý má něco... ačkoliv já jsem v podstatě maximálně spokojený člověk a i přes všechny tyhle "problémy" mám svoje vlasy moc ráda :) Víš, že lidi jako ty mají prozměnu své "straight hair problemes"? Nutno ale dodat, že těch kudrnatovlasých je zhruba desetkrát víc :D

      Vymazat
  3. Po přečtení článku jsem se snažila Tě pochopit, ale nepochopím ani s tisíci obrázky z pinterestu, protože mám vlasy fakt nachlup (nebo na vlas?:D) jiné. Řídké, krátké, světlé, jemné a ---světe div se ---rovné. Hlavu si musím mýt ráno, když někam ten den jdu a potřebuji vypadat jako člověk, protože jinak mám vlasy děsivě zplihlé, ulízlé a celkově fuj. Jediná výhoda je, že je mám vyfoukané během 5 minut. Další aspekt, za který jsem vděčná, je reakce mých vlasů právě na tu zmiňovanou vlhkost. Začnou se totiž nevysvětlitelně kroutit, ale vždycky tak, že se zkroutí jeden pramínek z deseti, takže vypadám jako po šokové terapii :D Dalším velkým nepřítelem je vítr..můžu se učesat jak chci, ale stačí, aby jednou fouklo a účes je v pytli. Ale už dost negativního stěžování si na těch mých pár pačesů... já je mám vlastně svým způsobem docela ráda :D

    Ale za Tvé vlasy bych měnila hned, jen co je pravda. Máš být na co pyšná!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Každé vlasy mají nějaké ty svoje náladičky, které nás dohání k šílenství, ale je dobře, pokud je máme rády a hezky se o ně staráme... jinak by přece byly smutné... :D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...