úterý 11. února 2014

Síla jednoduchosti aneb Něco o péči o pleť

Pokud si odmyslím poškození kůže, jizvičky a hyperpigmentaci, mé pleti se nevedlo takhle dobře už dlouhá léta. Zcela nezávisle na důkaz svých slov dodávám, že při návštěvě na kožním paní doktorka při naší diskuzi na téma krém či gel prohodila: "Vy nemáte mastnou pleť, že, Markétko?" To se mnou málem fláklo, protože si někteří z vás patrně pamatují mou ex-kožní, které mi mastnotu mé pleti předhazovala při každé návštěvě.

Tato změna spočívá v základním přístupu. Nedávno jsem se nad přehnanou "péčí" rozhohnila v jistém komentáři a přivedlo mě to k myšlence věnovat tomuto tématu samostatný článek, přestože jsem o tom psala už předtím. Jednat se mi bude především o pleť mastnou, suchá pleť má zase jiná specifika, která jsou mi neznámými, proto se zaměřím na oblast, ve které mám vlastní zkušenosti.


Celý koncept péče o mastnou a aknózní pleť je dle mého názoru postavený na hlavu, zato ale zajišťuje slušný profit kosmetickým firmám, takže chápu, proč to tak je. V dobrém úmyslu jsme schopni použít hromady a hromady výrobků, které nám ve skutečnosti mohou spíše uškodit. Co si koupí naprosto průměrná dívka s mastící se pletí a nějakým tím akné? Ano, patrně něco, co na ni mrkne z regálu v drogerii a nejlépe v graficky poutavé formě nabídne odstranění přebytečného mazu, vyčištění pleti, barevné sjednocení, akné vymizí jedním tleskuntím. Na obalech se vyskytují zacílené nečistoty, pif, vyžehlené usměvavé modelky, paf, svěží proudy vody, kolečka orosených citrusů. Vše je obohacené o speciální výtažky a obsahuje unikátní formule. Super, ne?

Mycí gely, pěny, emulze, peelingy, masky, tonika, adstringentní vody, micelární vody, krémy, fluidy, séra, roll ony, tyčinky na nečistoty a další hromady jejich kamárádů jsou nám vnucovány jako potřebné a neopomenutelné. Nepoužíváš žádnou čisticí sadu na pleť? Tak to budeš asi pěkná špína...

Vraťme se k naší imaginární holčině, která si nakonec naplní košík produkty v hezké svěže modré barvě a vyplázne za to u pokladny celé kapesné. Co se asi stane v koupelně po prvním použití? Bude unešená vůní, ale co je hlavní, bude cítit, že je její pleť tak čistá. Ještě aby ne, když to říkali v té reklamě? Co je ta čistota a sametová hebkost? Inu, fakt, že si z pleti vydruhla veškerý kožní maz, až to vrzalo...
Buďme krásné! (Zdroj)
Úžasný efekt ovšem patrně nebude mít dlouhého trvání. Pleť se pochopitelně bude snažit znovu vytvořit vrstvičku mazu, o kterou přišla - a ve výsledku bude pleť ještě mastnější, než předtím. Co má taky chudák dělat? Novinka - naše pleť maz potřebuje. Příroda není blbá a ví, co dělá. Říkám to já, jejíž pleť skutečně spadá do kategorie mastná (Ne jako dívky, které si stěžují na mastnou pleť, ve skutečnosti ji však mají zcela v pořádku. Že by reklamní masáž?). Naše pleť potřebuje ochranu před vnějším prostředím, vyživovat se, udržovat přirozené ph. A zvládne to mistrovsky a nejlépe ze všech - sama.

Chudák holka si tedy pleť svým arzenálem poctivě myje ráno a večer, občas tomu pomůže i přes den a nechápe, kde se děje chyba. Pleť se jí mastí, póry se ucpávají, vzniká více pupínků a nepomáhá ani peeling každý druhý den. Vypraví se tedy znovu do drogérie s odhodláním, že tentokrát už najde to správné.

Pochopitelně se to netýká jen teenagerek, ale i dospělých žen, které ovšem často cílí na vyšší cenové kategorie. Bohužel, efekt může být zcela stejný.

Dobře, možná to byl příklad trochu zveličený, ale v zásadě zcela běžný. Když mě něco naštve, jsem trochu útočná a výčitky svědomí z toho rozhodně nemám.

Co si o tom myslím já? 
Nechci se tvářit jako expert, který sežral všechnu moudrost světa. Vlastně je toho ještě hodně, co se musím učit. Nicméně bych s vámi chtěla sdílet svůj osobní názor.

Na pleť se musí jemně. Nesmíme ji přetěžovat a musím jí dát šanci ukázat, co sama umí. Péče o mastnou pleť se sklony k akné je jednou z nejbrutálnějších věcí, které nám kosmetický trh nabízí. Podle mě bychom naopak měli být na takovou pleť hodní. Měli bychom zapojit vlastní rozum a uvědomit si, co je pro nás vlastně prospěšné. To se většinou diametrálně odlišuje od toho, co nám bylo vsugerováno.

Buďme realistické! Přesvědčit nás, že všechny ty přípravky potřebujeme, protože máme nedokonalosti, které je potřeba odstranit, je vskutku geniální marktetingový tah.

Aknózní pleti často daleko lépe vyhovuje péče pro citlivou pleť či dokonce šetrná dětská kosmetika. Není to tak samozřejmě ve všech případech, s Mary Kay pro suchou a citlivou pleť jsem rozhodně dobře neudělala, ale to už se odvíjí od značky.

Jak to dělám já?
Opět nikomu nechci vnucovat svůj postup, jenom chci popsat, co nejvíce vyhovuje mě. Pleť jsem měla v hrozném stavu. Nejenom kvůli akné samotnému, ale také v důsledku jeho léčby. Obě tváře jsem měla plné olupujících se šupinek, které se nechtěly zahojit. Pochopitelně jsem si kvůli tomu dělala starosti - když se mi totiž něco podezřele dlouho nehojí, tak zbystřím, protože se mi na takovém místě může objevit lupénka - a co si budeme lhát - s lupénkou na aknózní tváři bych to teda moc nevyhrála.

Proto mým cílem bylo péči co nejvíce přizpůsobit tomuto stavu. Zbavila jsem se svých mycích přípravků. Obličej jsem si začala mýt vodou. Jenom vodou. Teplejší víc odmastí, studená stáhne póry a prokrví. Ráno mi stačí ledovka a teplejší potom dostane můj obličej večer při sprchování. Dokonce ani s vodou to nepřeháním. Snažím se udržet si na pleti ono přirozené prostředí - pravidlem proto je nemýt si obličej více než dvakrát denně.Ve dnech, kdy nenosím make-up, se tedy myju jenom vodou. Kupříkladu o víkendu takto v koupelně ráno strávím pět minut, přičemž čtyři minuty z toho spolykají mé vlasy.

Pokud mám make-up, k odlíčení použiji mycí gel Alverde. Ten je určen pro normální a mastnou pleť a trochu vysušuje. Proto ho také používám jen k odličování a nikdy více, než jednou za den. Po umytí obličej jemně osuším měkoučkou plínkou, která mi za tím účelem visí v koupelně.

 

Dvojka, se kterou si vystačím

Když mám umyto, přichází na řadu krok druhý a poslední zároveň. Malé množství mého krému pro dehydratovanou aknózní pleť. Přečíst si o něm můžete tady... a taky tady. Krém taky není žádný svatoušek, přestože se tváří přírodně, je na bázi minerálních olejů, nicméně si spolu skvěle rozumíme. Nikdy jsem po ničem neměla tak jemnou a zmatněnou pleť, šupinky jsou už minulostí.

A tohle je, vážení, vše. Nic víc ke štěstí  nepotřebuju. Jednoduché.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Souhlasíte s mým minimalistickým postojem, nebo máte naopak výrobek, bez kterého se neobejdete? Napsat mi můžete i tehdy, pokud máte na srdci něco jiného, zlobit se nebudu... a těším se!

25 komentářů:

  1. Hezky napsáno. Když si vzpomenu, jak jsem po první černé tečce ve třinácti dostala čistící sadu od Avonu, ještě teď mě bolí obličej. Taky jsem těžká minimalistka, pouze odličuji balzámem/olejem, občas provedu OCM, občas aplikuji masku z jílu a natírám se většinou opět olejem, a to proti tomu, co dělám ráno, je ještě dlouhý proces:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky jsem zhruba v takovém věku začínala Avonem :D
      Nad OCM už dlouho přemýšlím, jenom se bojím, aby mi na to pleť nezareagovala moc a abych se z toho neosypala...

      Vymazat
  2. Ano, máš naprostou pravdu. Čím víc se bude pokožka vysušovat mycími gely, tím víc se bude just mastit. A že většina gelů pro mastnou i smíšenou pleť je dost nevhodná.. samý vysušující sulfát, hodně alkoholu. Sama jsem si tím prošla, teď se myju taky buď Alverde či Slacura Antiac a je to v suchu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, každý si na to musí přijít sám... a to zdaleka ne každému se to podaří, takže vlastně máme štěstí :)

      Vymazat
  3. Tenhle článek by měli někde vyvěsit, aby si ho každej přečetl. Já jsem měla pěknou pleť, než jsem zhruba v 15 letech podlehla tlaku oněch modrých alkoholových patlátek. Tím začala boláková éra, což jsem do tý doby vůbec neznala. Blbý je, že člověk získá pocit, že teď tu kosmetiku na aknózní pleť už vážně potřebuje. Pak jsem na to samozřejmě přišla, ale trvalo dlouho než se pleť vrátila do normálu...navíc si myslim, že si to ta pleť pamatuje a už nikdy nebude taková, jaká by byla, kdybych na ní všechny ty srágory nepatlala. Ale momentálně jsem se svým jedním krémem spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Jinak je to samozřejmě škoda s tou pletí. Myslím si, že takovou zkušenost má většina lidí, jenže, jak už jsem psala výše, ne každý na to přijde a dokáže se z toho bludného kosmetického kruhu vymotat.

      Vymazat
  4. Bohužel dnes většina lidí nakupuje dle ceny a obalu. Na složení už se ale nekouknou. Ve chvíli, kdy je na produktu napsáno "určen pro mastnou pleť", začnu se křižovat, protože to znamená, že do toho narvali takovýho alkoholu, že bude mít člověk po použití kocovinu... U mastné pleti bych se pak ještě soustředila na nějaké antibakteriální přípravky, jelikož čím více mastnoty na pleti, tím více bakterií si tam lebedí. Proto já, se svou nulovou vrstvou kožního mazu, jsem pupínek snad nikdy neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je trefené přirovnání s tou kocovinou, pobavila jsi mě :) Ale bohužel je to pravda, což už tak veselé není.
      A takový tea tree olej je třeba děsně antibakteriální, občas ho použiju, jenže zase suší dost brutálně. U mastné pleti to třeba jednou za čas jde, ale přece jen velmi opatrně.
      Samozřejmě, že žádný z extrémů, ať už pleť velmi mastná či velmi suchá, není nic, co bychom si měly navzájem závidět. Co bych jen dala za to být normální :D

      Vymazat
    2. Taky bych chtěla vidět někoho s normální pletí, abych se mu mohla poklonit :-)
      To tea tree sice vysušuje, ale můžeš si ho trošku přimíchat třeba k mycímu gelu, před čištěním pleti. Pak přetřeš krémem a máš po vysoušení :-)

      Vymazat
    3. No, vidíš... to vůbec není špatný nápad. Děkuji, vyzkouším :)

      Vymazat
  5. To je článek přesně podle mého gusta, škoda, že jsem na to přišla až cca před rokem a ne v 15 kdy jsem vesele střídala srágory z Avonu a Garnier sušáky pro mastnou pleť:D A i přes toto zjištění jsem ještě donedávna každý den ráno i večer vykonávala celkem dost kroků v péči o pleť i když už jsem používala šetrné přípravky. Ovšem po předešlých 3 měsících, kdy jsem vůbec na nějaké patlání všeho možného neměla náladu, zjistila, že žiju i bez toho. A moje pleť je ve stejném, ba či dokonce lepším stavu než s milionem přípravků. Takže teďka jedu víceméně to samé, co ty, když se nelíčím jen přírodní pleťová voda od hádka, jinak jemný mycí gel a občas na noc olej. Smíšená pleť, kterou jsem kdysi považovala za totálně mastnou se tváří naprosto spokojeně a normálně. A na akné má u mě stejně nějvětší vliv strava a stres. Stačí nějaké nervy v práci a za den je vymalováno:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Avon a Garnier jsou moje temná pubertální historie :D (řekla devatenáctiletá důchodkyně...). Ono nás to občas překvapí, že si vystačíme sami. Respektive tedy naše pleť. A se stresem nemůžu jinak, než zuřivě přikyvovat! :)

      Vymazat
  6. Mluvíš mi z duše. Jako raný teenager jsem používala nějaké vodičky, aby se mi akné nerozběhlo - úspěšně. Ale zas nevím, jestli by se mi i tak rozjelo. Před nedávenm se mi akné zas objevilo ve větší míře, tak jsem si něco koupila v drogérce. Chyba... Pleť byla ještě umaštěnější. Kožař mi řekl, že se ani nediví, že to jsou krémy a vodičky na nic (myslel tím všechny akné věci z drogerie). Chtěla bych mít nějakou vodičku, kterou se budu každý den odmašťovat, ale už nic nebudu riskovat. Mimochodem jsem zjistila, že na obličeji mám kombinovanou pleť - na čele a nosu je mírně mastná, na tvářích ale dost suchá... Proto se mi při občasném makeupu dělaly šupinky... Takže mám teď hydratační krém pro smíšenou pleť a ten je fajn.
    Pořád ale řeším to, že se mi na hrudníku ucpávají póry a občas tam mám nějaký pupínek. Nemáš na tohle nějaký tip? Při používání běžných krémů se mi to akorát umastí a ucpe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se shodneme :)
      S hrudníkem (překvapivě) moc zkušeností nemám, i v dobách největších hrůz na obličeji se mi tam udělaly maximálně dva pupínky. Když už akné na těle, tak jsem na něho náchylná hlavně na pažích, občas na zádech... a na to nic osvědčeného nemám. Prostě je vytrvale ignoruji, dokud nezmizí, myslím si, že to mám spojené s hormonální hladinou. Právě na spoustě těch tonik a vodiček a kdovíčeho je, že se mají nanášet i na dekolt, což jsem popravdě řečeno vždycky stejně flákala :)
      Takže v tomhle ti asi moc neporadím.

      Vymazat
  7. Moc pěkný článek! Takových článků by mělo být více!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Minimálně já se o to budu snažit, kdyby už nikdo jiný :)

      Vymazat
  8. No jo a zase jsme u těch mediálních masáží, je to pořád dokola a ve všem. To není jen kosmetika, ale i farmaceutický průmysl. Klasický model prášků-pomůžou Ti hned a rychle a je to supr čupr, ale mají trošku vedlejší účinky, ale na to máme další prášečky, tak pěkně lupej pilulky, zaplať a buď fit :-)
    V jednom odstavci tohohle článku je víc pravdy než v celosvětové politice, nemůžu s ním nesouhlasit a je dobře, že si tohle alespoň někdo uvědomuje. Já naštěstí měla vždycky dost rozumu (a málo peněz:D) na to, abych si nějaké čistící přípravky kupovala. Vlastně nepoužívám ani make-up, protože mám pocit,jako kdybych dusila svůj vlastní obličej. Takže ráno studený "oplach" vodou a večer odlíčit, umýt a čau. No a světe div se, nikdy jsem neměla větší problémy s pletí.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. A samozřejmě máš pravdu, ďábelské mediální masáže jsou všude. Jestliže se vážně obejdeš bez make-upu, máš za to můj obdiv a plusové body. Tohle vždycky ráda slyším a vidím, že se někdo dokáže normálně ukázat i bez zamakeupovaného obličeje. Toto je ostatně i můj sen, který si pomalu plním :)
      Mimochodem tebou popsaný postup umývání není vlastní jen mě, ale i mojí mamce, vedle které se můžou všechny vyžehlené modelky bodnout a trh s kosmetikou "proti stárnutí pleti" by zkrachoval :D

      Vymazat
  9. článek se mi líbil, je na něm hodně pravdy. Nemělo by se to přehánět, i když já nejsem zrovna skvělý případ. Každý den večer se odličuji pleťovým mlékem, potom pořádně obličej promasíruju mycím gelem a na závěr ještě přejedu tampónkem s pleťovou vodou...no a ještě nakonec jedna mastička na moje jizvičky po akné.
    I když toho je dost, mě to tak nejlíp vyhovuje. A jak jsi řekla ty, lepší jsou výrobky pro citlivou pleť, které taky používám. Ty pro problematickou hodně vysušují a pak to je horší atd...(přesně jak jsi psala :) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to jsou právě ty věci, bez kterých se obejdu, ale pokud to nejsou žádní zabijáci, proč ne :) No a nějaká mazadla na akné do toho ani nezahrnuju, to je úplně jiná kategorie :)

      Vymazat
  10. Markétko, článek jsem přečetla jedním dechm a moc se mi libil. Tvůj minimalistický postoj je fajn. Souhlasím s tím, že méně je někdy více. Je skvelé se o pleť starat, ale stále bychom měli dbát na její přirozené prostředí. Já si taky vystačím jen s několika málo věcmi a má pleť je spokojena. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) Tak to má být, dovolit pleti, aby si to dělala po svém :)

      Vymazat
  11. Zrovna když jsem se už už chystala pořídit si nějaké ty čistící prostředky, tak mě tuten článek zastavil, a snad udělal dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsem tě odradila od nějaké zbytečně přemrštěné péče, tak je to dobře :) Zase to ale samozřejmě nechci zcela zatracovat a úplně tě od toho odrazovat. Myslím si ale, že nějaký jeden krém a mycí/odličovací prostředek ti postačí :)

      Vymazat
  12. Ahoj, možná byste mohly vyzkoušet přírodní produkty! Ačkoliv sama někdy používám i ty kupované, přece jenom přírodu nezatracuji:) Kája

    https://kosmetickakarolina.wordpress.com/2015/03/05/babske-rady-pro-krasu-i-pro-zdravi/

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...