středa 15. ledna 2014

Příručka zasloužilého vraha pupínků

Na dnešek mám připravený ryze praktický článek na klasické akné téma. Jak zabít klubající se pupínek? A co dělat když nevydržíte a... zmáčknete?! Chtěla bych se s vámi podělit o své zkušenosti a ověřené postupy z pozice starého ostříleného válečníka. Níže popsanými praktikami se pokusím nevyděsit slabší povahy, doufám, že nebude potřeba nikoho křísit. Jistotou je, že to máte jako na dlani, přímo ze života.

Jedna smutná zpráva na začátek. Neexistuje univerzální postup, kterým se dají pupínek, beďar, jebák a další útvary spolehlivě zabít. Přinejmenším já jsem jej nenašla. Ve většině případů jej pouze přizabiju, ale i to stačí, věřte mi. Anebo mu připravím jepičí život. Další smutná zpráva, aby byly pohromadě. Dva z níže uvedených přípravků jsou na předpis. Nicméně, snad to postačí, abyste o mně získali nějakou představu, koneckonců vám nehodlám cpát a doporučovat obsah své lékárničky, která je, a to mi věřte, vážně monstrózní.

Framykoin, Fucidin, Infadolan, Tea Tree Oil  aneb Vražedně vraždicí komando v plné sestavě

Jak zneškodnit klubající se potvoru
Jakmile ucítím, že mi něco roste, je čas použít Fucidin-první přípravek na předpis. Dostala jsem jej při první návštěvě kožní v Ostravě na potírání, abych hojení podpořila i zvenku. Jedná se o antibiotický krém. Nepoužívám jej na velké plochy jako na začátku, protože už nemusím, hurá. Osvědčil se právě na klubající se pupínky. Ty dostanou dávku dvakrát za den.

Výsledkem je, že se zmenší a pokud je už prostě nejde jen tak zahladit, tak vývoj pupínku urychlí a ten se dříve dostane do stadia s čepičkou (vidíte, jak jsem eufemistická).

Při počínajícím zánětu taky většinou místo potřu tea tree olejíčkem, ale jenom trochu, aby nedošlo k velmi nepříjemnému přesušení kůže. Obzvlášť ty nejmenší prcky prťavoučké - drobounké bílé tečky - tea tree zlikviduje do jednoho či dvou dnů.

Co po vymáčknutí
Ano, nemá se to dělat, jenže někdy je to prostě výhodnější. Nebo se neudržíme, teď si troufám mluvit v množném čísle. Důležité je si za objekt svých ničitelských cílů vybrat pupínek zralý, nikdy, nikdy se nepokoušejte vraždit nevyklubané podkožáky. Pokud pupínek mačkáte, mělo by to opravdu jít lehce a bez tlaku, který vám zaručí památku v podobě nádherného fleku. A že jich mám požehnaně. Ani ne tak od mačkání (dobrá, možná pár), ale takhle se mi prostě akné zhojilo, takže nač si koledovat o další. Myslím, že jistý vliv na to mělo i výše zmíněné přesušení.

Vymáčknutý pupínek se na prvním místě musí neprodleně vydezinfikovat. Já preferuji tea tree olej, který má antibakteriální účinky a je silným přírodním antibiotikem. Ale zase nepřehánět. Pokud tea tree není po ruce, dezinfikovala jsem už i Jodisolem, calvadosem a slivovicí...

To nejlepší, co lze po vydezinfikování udělat, je dle mého názoru natřít Framykoinem. Tato poměrně známá antibiotická mastička je také na předpis, ale jsem si jistá, že ji lze najít ve spoustě domácností. Po Framykoinu se postižené místo většinou dobře a rychle hojí. Stáhne se a zasuší. Velmi rychle se vytvoří stroupek, který většinou také velmi rychle odpadne. Tohle se mi osvědčilo už mnohokrát. Jednou jsem takhle během tří dnů odstranila z tváře celkem hluboký šrám, který jsem si nedopatřením způsobila nehtem.

Jak se zbavit  pupínku se zaschlou hnisavou špičkou
Pokud jste byli vzorní a nestrkali pracky, kam neměli a pupínek vzorně vysušili, možná by vás zajímalo, co s ním, protože občas se mu vůbec nechce pryč. Já jsem tady tohle řešila hodně dlouho - všude hromada popisů, jak beďara usušit, ale jak se zbavit nechtěného suvenýru v podobě žlutého suchého hnisu (chuťovka), o tom už zdroje většinou mlčí.

Základem je odolat. Pokud jste to zvládali tak dlouho a nerýpali, přece si to nepokazíte, i když to svádí.

Mě se naštěstí povedlo najít věc, která zabírá. Jedná se o úplně obyčejný Infadolan, notorického ošetřovače dětských opruzených prdýlek a všeho, co potřebuje promastit... Myslím, že postačí i obyčejná vazelína. Vtip je v tom napatlat to na potřebné místo, cíleně na špičku, ať si tím nezanášíte další póry. Ideálně přes noc, ale někdy stačí i dvě hodiny, aby se děl malý zázrak. Hnis se začne rozpouštět, přes noc je pravděpodobné, že prostě zmizí, anebo jde lehce setřít, popřípadě, pochlubím se o další mírně nechutný zážitek, jde z ucpaného póru doslova vyloupnout. Tak. Opět doporučuji vydezinfikovat.

Doufám, že jsem se nedotkla citlivých povah, ale ty asi na takovéhle místo nechodí... Každopádně, já žádná citlivka nejsem, takže pokud chcete, můžete se podělit o vlastní návody. Jen, prosím pěkně, vynechte z toho zubní pastu, na tohle já nehraju... :)

6 komentářů:

  1. Skvělý a detailní článek, škoda že jsem ho neměla k dispozici tak před deseti dny, kdy se mi vyklubalo hejno šílených podkožáků, které jsem samozřejmě chtěla zlikvidovat že... :D A teď tam mám šílené opuchliny a nevím co s nima, fňuk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkat až splasknou, zahojí se a zmizí. Jakmile jde o podkožáky, neexistuje žádný zaručený postup, jak se jich zbavit. Sice se můžou ve svém vývoji přibrzdit, třeba právě tea tree olejíčkem, ale člověk pak stejně musí nakonec trpělivě čekat, dva týdny, měsíc (né, teď tě nechci tě strašit :D), než se úplně vstřebají a zmizí nebo co se to s nimi vlastně stane...

      Vymazat
  2. Normálně tě obdivuju, já bych to nevydržela. Já bych totiž klidně mohla být profesionálním dloubačem vcelku čehokoli :-D Takže jediné štěstí, že jsem na beďary nikdy netrpěla, protože bych měla xicht zjizvenej jak Freddie Cruger.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono mi dost pomáhá představit si, jak by to vypadalo, když bych to zmáčkla. Jak bych se musela zvednout, běžet to vydezinfikovat, jak by mi z toho tekla krev a nešlo to zastavit, jak by se mi tam udělal krevní výron, jak by si to roznesla po obličeji, jak bych musela čistit zrcadlo... :D

      ...jo, to potom člověka přejde, tyhle sklony :D

      Všimla jsem si sama na sobě, že většinou do něčeho rýpnu buďto podvědomě nebo když jsem nervózní.

      Vymazat
  3. použij "acnevac". Není na předpis a úspěch je zaručen. Bohužel ne navždy, ale jeden rok klidu za to určitě stojí. Dobrá zpráva jest, že funguje téměř na všechny stejnou měrou a cena se pohybuje okolo 270 Kč.

    OdpovědětVymazat
  4. Omlouvám se, jestli to tady už někde zaznělo..Nicméně mně třeba nic moc nefunguje (jo, třeba Zinerit, ale to je antibiotikum, takže po nějaký době vám to zase naskáče a pak už ten účinek výrazně slábne). Když se moje rýpavé ruce neudrží (což je bohužel dost často), tak se mi osvědčila zinková mast, která nejen urychlí hojení ranky, ale díky zinku místo i "vybělí", takže nezůstávají jizvičky. Můžu jen doporučit!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...