čtvrtek 30. ledna 2014

Opatrně s bylinkami

Pěkné, voňavé, užitečné. Určitě s nimi nemůžu nic zkazit. Tohle byl můj názor ještě před několika měsíci. Ale vážně je to tak? Možná to bylo tím, že jsem byla přesvědčená, že to s tou jejich účinností nebude tak horké, ale že spíše určitý proces podpoří. Dnes bych si tím už tak jistá nebyla. Ony to totiž nejsou jen tak nějaké kytky a lehkovážný přístup není tou nejlepší variantou.

Nejsem žádná bába bylinkářka, většina těchto věcí je mi utajena, ale mileráda se s vámi podělím o pár faktů, které vykrystalizovaly na povrch v průběhu mého snažení o potlačení akné. Něčím jsem si totiž ve výsledku vážně nepomohla a takříkajíc jsem dostala přes ústa.

Kterak to s bylinkami začalo
Lépe řečeno s kocentrátem. O Gynexu jsem psala už několikrát. Ono to vlastně působí docela nevinně. Když člověk totiž nevidí žádnou chemii, má nad tím tendenci mávnout rukou (aspoň já). Měla jsem pocit, že mi to vážně nemůže uškodit. Gynex jsem brala kvůli prodloužení cyklu. A povedlo se. Navíc byl výborný na křeče (patřím mezi lidi, kteří mají v jisté části měsíce se někam odplazit a umřít) a co se akné týče - zdálo se, že mizí. Koneckonců, některé ženy Gynex používají právě po vysazení hormonální antikocepce, aby se neosypaly.

Zdroj
Zní to jako krásná pohádka, tak v čem je problém? Ono je totiž potřeba uvědomit si jednu věc. Tohle bylinné složení vážně působí na hormonální hladinu. Není to žádné placebo. Zkuste si projet seznam všeho bejlí, co Gynex obsahuje a u každého si pročtěte jeho účinky. A pokud to působí na hormony, může se něco přihodit a začne to prostě působit opačně. Whooops...?

Podává se v malých dávkách, o to víc nevinně se to tváří. S časem jsem dávku trošičku zvedla. Jsou to přece jen vyždímané bylinky, ne?

Působí dlouhodobě. Nenápadně... a pak najednou něco rupne. Chápete, kam tím mířím, že ano? Gynex jsem začala užívat někdy před rokem touto dobou. Po necelých třích čtvrtích roku se mohl začít projevovat jinak? Souhlasíte se mnou? Myslíte si, že je to možné? Klidně se k tomu vyjádřete níže.

Bylinné hardcore
Nějak mi to vážně nedocházelo. Spíš jsem měla tendenci se na Gynex upínat jako na poslední záchranu před zřícením se do hlubin. Buuum! No, nepomohlo to.

Co místo toho, aby od něj okamžitě dala pracky pryč, hloupá Markétka udělala? Ano, správně, další bylinky. Detoxikační čaj z ostropestřce po tři týdny, týden pauza, detoxikační čaj z kopřivy, pauza, ostropestřec. Oplachování obličeje odvarem ze šalvěje. Do toho pořád koncentrát Gynexu. Který se, mimochodem, prý nemá užívat v kombinaci s dalšími bylinkami. Whooops...?

Jo, jo... Za pár týdnů mi už ten úsměv definitivně vyblednul
Nejraději bych ani nedělala ty pauzy mezi detoxikačními čaji. S odstupem času se na to dívám způsobem a-co-jsem-si-tenkrát-myslela?

V tomhle spočívá ta bylinná zrada. Někdy si prostě neuvědomíme, jakou sílu všechny ty rostlinky vlastně mají a že to není žádná sranda si s nimi jen tak zahrávat. Samy o sobě prospěšné určitě jsou. Ale ve smrtícím koktejlu namixovaném nekompetentní osobou se můžou projevit účinky z říše nočních můr.

A co teď?
Z Gynexu jsem před cca třemi měsíci vycouvala a v současnosti žádné bylinky nepoužívám. Vypadá to sice, jako že si to šněruju ode zdi ke zdi - ale prostě k tomu nějak momentálně nemám důvěru.

Na závěr bych tedy chtěla říct, že to není tak, že bych řekla: Za akné může Gynex & Co. Definitivně však patří mezi spouštěcí faktory. Jsem si jistá, že ty zelené potvory jsou moc prospěšné, tak vám proto neříkám: "Děti, dejte od toho ruce pryč!" Ona asi bude platit ta stará pravda, že nic se nemá přehánět.

O Gynexu z jiného úhlu pohledu a zkušenostech ostatních žen se můžete dočíst také na http://www.modrykonik.cz/gynex/  

9 komentářů:

  1. Jó bylinky, bylinky, jenže když se zbaští ta špatná, může to člověka i zabít, takže zas tek neúčinné to být nemůže...Ve světě existují dokonce tak prudké jedy že kapka vás zabije do vteřiny, takže chemička těla na to zjevně dost vnímavá. Chtěla jsem ti něco v tom smyslu o tom gynexu kdysi i napsat, ale pak se mi to myslím smazalo a už jsem se na to vybodla, ale koukám, žes na to přišla sama....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přišla a moc příjemné to teda nebylo. Už ho nějaký měsíc neberu a zjistila jsem, že to jde i bez něj - a věci se mají dokonce lépe, než předtím.

      Ostatně na spoustu věcí jsem přišla docela tvrdě, ale zase to jsou pořádné lekce pro život :)

      Vymazat
  2. Ve druháku jsem kdysi trpěla taky na akné, naštěstí to bylo pubertální. Nevim jestli ti to pomůže, ale možná to za vyzkoušení stojí. Bylinky nejsou zase taky uplně špatné. :) Babička mi kdysi poradila ať si koupim sušený heřmánek, který si doma zaliju horkou vodou jako čaj. Mezitím jsem si vyčistila pleť od make-upu a jiných nečistot, a pak když už nebyl "čaj" tak horký, jsemdo něho namočila látkový kapesník, kterým jsem si pak potírala obličej. Docela mi to pomáhalo + napařování obličeje. :)
    Jsou to sice spíš babské rady, ale tak, skoro nic to nestojí a za vyzkoušení člověk nic nedá. :)

    Ještě teď si občas potírám večer vyčištěnou plet odvarem z heřmánku a mam po něm pleť takovou zdravější. :)

    http://nooridnary-girl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady tohle jsem v podstatě dělala s tou šalvějí, nebylo to špatné, ale později jsem to nějak vstala a upustila od toho, protože se mi akné pořád zhoršovalo, ale samozřejmě na to měly vliv i jiné faktory. Jsem si jistá, že by to šlo dělat i s heřmánkem nebo třeba řepíkem, ale celkově mám nejvíc ráda právě šalvěj - když už nic jiného, tak mi tak spolehlivě zlikviduje afty. :)

      Vymazat
  3. Máš moc pěkný úsměv a suprový obočí :) Já vím, mimo téma, ale o Gynexu neuvažuji tak k němu nemám ani co napsat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovéto komentáře akceptuji kdekoliv a v jakémkoliv množství! Děkuji :)*

      Vymazat
  4. Tak to je teda síla, co ty bylinky dokážou. Člověk si myslí, že to je lepší než nějaké mastičky, které obsahují mnoho chemie...ale jak tak koukám tak to asi není úplně pravda.
    Myslím, že to, cos řekla na konci - že nic se nemá přehánět je svatá pravda. :)
    Já jsem teda svoje akné nikdy neléčila bylinkama, ale jen různýma mastičkama od doktorky, ale taky všechno s mírou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nechci ty ubohé kytičky nijak osočovat (koneckonců to byl pro lidi po staletí a tisíciletí jeden z mála dosažitelných prostředků), ale ano, je třeba si uvědomit, že to funguje stejně jako s chemií. Musí se to užívat s rozumem a mírou, jak píšeš:)

      Vymazat
  5. Nejlepší bylinka je konopí :-D Má tolik dobrých účinků, takže nemusím pít různé bylinkové čaje, které by mi pomohly se vším, s čím potřebuji, ale stačí mi cbd olej, který mám z Cibdol . Pomohl mi zlepšit spánek, od bolesti zad a celkově mi přijde, že mám i pořád dobrou náladu a to všechno díky konopí :-) .

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...