středa 1. října 2014

Pravidla ohledně akné: Yay or Nay?

Zdravím a vítám vás u článku, kde se opět po delší době podíváme na akné z té praktičtější stránky.

Chtěla bych předestřít, že v téhle oblasti velmi nerada cokoliv generalizuji, protože my, lidské bytosti, jsme nesmírně individuální. Co funguje pro jednoho zkrátka nemusí fungovat pro druhého, už proto, že akné může mít neuvěřitelnou spoustu příčin.

Proto mi nezbývá, než mluvit o sobě, protože někoho jiného bych si na svědomí nevzala, že ano. Ráda bych vám tedy shrnula, jak se stavím k tradičním radám ohledně léčby akné, takové té hromadě věcí, co na vás ochotně vyklopí strýček Google, když zadáte jedno jediné klíčové slovo.

Patrně by bylo záhodno upřesnit, co vlastně pojmem samotného akné myslím. Tak tedy, zlom přišel ve chvíli, kdy jsem akné přestala vnímat jako kosmetický nedostatek, ale místo toho jsem na něj začala nazírat jako na nemoc, něco s hlubší příčinou, kterou je třeba odstranit.

Co mi k tomu skutečně pomohlo a které rady naopak považuji za pro mě neúčinné, nebo rovnou postavené na hlavu?


Tohle NE
A víte co? Začneme pořádně negativně, s tou největší záporností, kterou jsem ze sebe schopná vyždímat.


  • Myjte si obličej čtyřikrát denně, ano, tím Jarem přelitým do hezké lahvičky, co je v akci za dvě stovky...
Jak jistě víte, tradiční produkty na problematickou, mastnou a aknózní pleť vůbec, ale vůbec nemám v lásce, a strefuji se do nich, kde se dá. S konceptem této péče nesouhlasím, o čemž si pro připomenutí můžete přečíst především zde (ano, na ten článek jsem ták hrózně pyšná).

Stručně řečeno, představa, že když si budete nevhodnou péčí přesoušet pleť několikrát za den, tak dojde k zázračnému zlepšení, je skutečně mylná. Nicméně, kosmetické koncerny vás budou mít velmi rády.

Tak nějak je nám vtloukáno do hlavy, že akné je problém, který vzniká ze špíny. A my proto musíme být dokonale vymydlení a dokonale čistí. Co na tom, že je na výrobku napsáno, jak šetrný a dermatologicky testovaný je, když na druhém místě ve složení najdete alkohol... Nicméně, pokud se člověku s tímto přesvědčením nebude dařit akné odstranit (logicky), bude drhnout ještě víc a víc.

Kam to asi všechno vede...?


  • Geniální rady typu "vraž tam zubní pastu"
Vážně? Pokud akné vyloženě trpíte a nejste dvanáctiletá pubescentka s jedním pupínkem na bradě sjíždějící web Bravíčka, asi vám to moc dobrou službu neudělá.

Nejsem proti lehké dávce improvizace v oblasti zbavování se akné, nicméně člověk, který má trochu soudnost, pochopí, že něco, jako zubní pasta na obličej prostě nepatří. Vysušit lze pupínek mnoha přijatelnějšími způsoby (např. můj oblíbený tea tree olejíček), u kterých si aspoň budete jisti, že si nezaděláte na nic horšího.


Copyright: <a href='http://www.123rf.com/profile_1r2f3'>1r2f3 / 123RF Stock Photo</a>
Zubní pastu jenom na kartáček...
(Zdroj)


Co pro mě NEFUNGUJE nebo NENÍ ŘEŠENÍM
Pokračuji další sekcí, kdy už svůj uštěpačný tón zmírním, protože se dostáváme do oblasti nefunguje pro mě, ale pro tebe může. Jsou to tedy věci, které obecně nezavrhuji, ale z různých důvodů pro mne nejsou tím pravým.


  • Hormonální antikoncepce
Tato položka je dokonalým příkladem toho, co nepovažuji za řešení problému. Je to věc, která na akné není primárně určená a brát ji čistě jenom z důvodu, abychom měli pěkný ksicht, mi přijde trochu uhozené.

Ano, výsledky mohou být skutečně ohromující, změny markantní... Ale připadala bych si jako podvodník, s vědomím toho, že jsem problém nevyřešila, pouze zamaskovala. Navíc bych stále musela žít s myšlenkou, že tohle řešení není trvalé, protože představa, že bych antikoncepci užívala bez přestávky dalších zhruba třicet let, mi přijde dost nereálná.

Vy, co mě znáte, také víte, že mé akné mělo příčiny s velkou pravděpodobností právě hormonální a že se v mém případě osvědčilo jednoduché nedotýkat se - tedy nijak nenarušovat hormonální hladinu prostřednictvím čehokoliv (viz Gynex). Mám dojem, že mé tělo si vše samo zařídí nejlépe a že mi dalo jasně najevo, že jej mám nechat jeho práci a neplést se do toho.

Momentálně si vůbec nedokážu představit, že bych hormonální antikoncepci vůbec užívala.


  • Jídelníček
Všechny rady ohledně omezení různých částí potravy na mě absolutně nezabírají.

Vynechejte mléčné výrobky? Žádný efekt. Evidentně nejsem člověk s intolerancí laktózy a když jsem v dobách toho největšího pekla na nějaký ten čas vynechala mléčné výrobky, vůbec žádná změna k lepšímu se neodehrála a navíc jsem z toho byla ještě otrávená, protože mlíčko, sýry a všechny jejich kamarády, to já vážně můžu.

O čokoládě se opakovaně dočítáme, jak to je a není mýtus. Popravdě, já na tohle moc nevěřím. Pravda je, že čokoládu téměř nejím, protože prostě nejsem na sladké, ale nějaké rapidní zhoršení po její konzumaci vážně nezaznamenávám.

Mastná a ostrá jídla? Myslíte třeba ty chipsy wasabi arašídy, jejichž drobečky jsem právě vyluxovala ze dna misky? Jo, tohle na mě taky nezabírá. Pravdou je, že ve fast foodech zásadně nejím a co se kvality stravy týče, jsem na tom v podstatě dobře (což se patrně po odjezdu na koleje bohužel zhorší...). Každopádně, ať už se cpu čímkoliv, žádný projev to na mé pleti nemá.


Copyright: <a href='http://www.123rf.com/profile_orlov1986'>orlov1986 / 123RF Stock Photo</a>
Zdravé, nebo nezdravé? Všeho s mírou, ale na nic takového nehraju...
(Zdroj)


  • Užívání dekorativní kosmetiky
Zde nemůžu jednoznačně říct, jaký efekt na mě dekorativka má či nemá. Se současným minerálním make-upem jsem nadmíru spokojená, na druhou stranu si nemyslím, že ani v dobách, kdy jsem se patlala bází a klasickým tekutým make-upem, na mě měly tyto nějaký efekt.

Silikony, nesilikony, prostě si nemyslím, že by mi zrovna tahle věc vadila. Větší problém, než v samotném užití dekorativní kosmtetiky vidím v jejím odličování, které mi může pleť vysoušet. Stejně tak jako hormony mám ráda i svou pleť v rovnováze a chci tak co nejméně zasahovat do její víceméně spokojené samostatné existence. Z toho důvodu je pochopitelné, že pokud jsem zalezlá doma nebo jdu jenom kousek do obchodu, žádný makeup se nekoná.

Tohle ANO
A konečně se dostáváme k závěrečné části, tedy věcem, které skutečně můžu doporučit jako to, co mi pomohlo.


  • Návštěva dermatologa a vhodná volba léků
Akné v mém případě byla nemoc a nelze jinak, než se smířit s tím, že ne vše jde udělat přírodně, kytičkově a sluníčkově a že někdy pořádná dávka antibiotik neuškodí. Důležité je uvědomit si, že tohle nebyl v léčbě mého akné faktor jediný, lví podíl na tom mělo i vysazení Gynexu a v neposlední řadě i body níže.

Jsem ráda, že jsem se vyhnula dryáčnickému isotretinoinu (aspoň jsem se od těch dob naučila to slovo bez váhání vyhláskovat) a mohla jsem to vyřešit antibiotiky, která tedy také nejsou nijak něžná, ale pořád z nich mám lepší pocit než z něčeho, co vás vysuší až budete připomínat dvě stě let staré noviny... a jo, možná se vám narodí postižené dítě.

A abych nezapomněla, i ten lékař musí být člověk, se kterým si sednete. A já jsem za svoji paní doktorku moc ráda.

Takže zhruba tak.

  • Stres

Stres v mém případě vliv na akné určitě má. Ať už se jedná o ten klasický "školní" či další stresové situace, například doma, a potom samozřejmě ten stres dlouhodobý, podvědomý.

Akné ze stresu má u mne do jisté míry i fyzickou podstatu, protože když jsem nervózní, daleko víc se dotýkám obličeje a mám sklon rozrýpat a rozškrábat všechno, co je možné.

Nicméně, v tomto případě můžu skutečně maximálně konstatovat, jak se věci mají, protože na to, jak stres odstranit, jsem ještě nepřišla.

Přeprat stres a zvítězit nad depkou, to je, oč tu běží.
(Zdroj)


  • Zaměřit se na problém v hlavě
Akné je věc, která bohužel psychicky velmi bolí. Sebevědomý člověk s akné je zhruba tak běžný, jako dvouhlavé tele. Přesto a právě proto je velmi důležité na této oblasti zapracovat. O těchto věcech tady ostatně velmi ráda píšu.

Naprostým základem je sebeúcta. Není to totéž, co sebedůvěra. V prvé řadě jde o jedinou věc, a to přestat sebou pohrdat. Začít respektovat sebe sama. Chovat se sami k sobě jako k někomu, na kom nám záleží. Na zdravé míře sebelásky není nic špatného či sobeckého. Z toho totiž pramení vše ostatní.

Teprve tehdy, když začneme mít rádi sami sebe, začneme objevovat další a další věci. Všechny ty možnosti, co máme. Svět už najednou není jenom smutné, každodenní odsuzování sebe sama, najednou je daleko větší, barevnější.

A když se v myšlenkách začneme odpoutávat od problému, on se reálně začne odpoutávat od nás. Problém je problémem jenom tehdy, pokud je tak vnímán - tato myšlenka nepochází ode mě, ale budu si ji dobře pamatovat.

Nyní do svých slov konečně můžu vložit patřičnou dávku přesvědčení, protože se jedná o vlastní zkušenost a pevný základ, na kterém je vystaven můj pohled na svět.

Tímto je vyčerpávající výčet u konce. Pokud jste poctivě přečetli, gratuluji. Cenu pro vás bohužel žádnou nemám, ale jistě se cítíte nesmírně obohaceni. Teď už zbývá jediné, a to podělit se o vlastní názory. Pokud máte či jste někdy měli problém s akné, co vám na něj zabralo a co nikoliv?

13 komentářů:

  1. Skvělý článek, v podstatě se vším souhlasím. Bohužel na akné není žádný lék, i když některé produkty z přírodní kosmetiky docela pomáhají, zvlášť ájurvéda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Vážně je to k vzteku, ale nic stoprocentního neexistuje, a tak nezbývá než zkoušet, zkoušet a hledat příčiny.

      Vymazat
  2. Já musím říct, že nějaké velké problémy s akné nemám (ťuk ťuk). Špatné období mám vždycky pár dní před menstruací a pár dní po, ale to je takové normální. A pak ten stres, ten mi dělá na pleti neplechu největší.. Ale nejde o nic, z čeho bych musela skákat pod vlak. Jsem na svou pleť pyšná, jak všechno zvládá a taky ji nevadí žádné silikonové make upy ani tuna hranolek. :))
    Jediná věc co mě trápí je přesušování čela, ale za to si asi můžu taky sama, pitný režim je základ a já se ho pořád nemůžu naučit dodržovat...:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O pitném režimu mi povídej, to je taky můj kámen úrazu... :D

      Vymazat
  3. Skvělý článek. Mám tenhle blog pravdu ráda. Pokaždé, když se někdo svěří, že má problém s pletí, hned ho doporučuji:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, prosím ťa, aké antibiotiká si brala? Čo ti okrem toho najviac pomohlo? Mne sa to stále zhoršuje... :/ Ďakujem! veľmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Po dobu zhruba prvních deseti dnů to byla plná dávka doxyhexalu a potom jsem několik měsíců užívala tetracyklin s tím, že jsme postupně snižovali dávku. Samozřejmostí jsou silná probiotika, záleží na příčině akné u každého konkrétního člověka, ale někdy už můžou pomoci probiotika samotná, vzhledem k tomu, že akné zpravidla pokaždé odráží nějaký vnitřní problém. Taky můžu určitě doporučit čaj z ostropestřce, i když je pěkně hnusný. Játra ti poděkují a vliv takové detoxikace se taky může na pleti pozitivně projevit. Užívala jsem ještě pár dalších drobností, momentálně jen lokálně mažu Eclaran (ale suší!!!). Každopádně ti doporučuju pročíst moje články "Akné aktuality", je to tam všechno rozepsané.

      Ale protože jsme každý trochu jiný, co pomůže mně, nemusí stoprocentně pomoci tobě, a naopak. Naprosto důrazně bych ti, pokud jsi to ještě neudělala, doporučila návštěvu na kožním. Já mám štěstí v tom, že mám opravdu úžasnou paní doktorku a i její celkový přístup mi hodně pomohl.

      Vím moc dobře, jak ti je, a říci, že je třeba změnit přístup, je lehké, ale už těžší je to doopravdy provést. U mě byl takový první impuls ten, kdy jsem krátce po nasazení antibiotik zaznamenala lehkou změnu k lepšímu. Jednoho dne mě to prostě nabudilo a rozhodla jsem se, že se na to budu dívat pozitivně. Od té chvíle jsem se postupně učila být se sebou spokojená, bez ohledu na to, jak nedokonale třeba vypadám, a dotáhla jsem to, myslím, na slušnou úroveň. Nejde o to být dokonale šťastná, ale aspoň se dostat z depresivního, stresujícího přemítání, věčného pozorování se a podobně.

      Není to lehký boj, každopádně ti ale přeju moc a moc štěstí, nenech se zničit, a uvidíš, že nakonec zase bude dobře. :)*

      Vymazat
    2. Jeej, dakujem! :) Na koznom som bola, ale ta kozna (pritom taka mlada lekarka v dobrej nenocnici) bola taka vysmesna.. Dala mi doxyhexal a ichtyolovu mast. Nechapala preco riesim vnutornu pricinu, ze ono nevedia preco a ze nech si nemyslim, ze to skoro prejde. Ked som sa jej spytala na hormonalnu nerovnovahu..tak sa zasmiala ze sa mam dat do rovnovahy. Je to stale horsie, vela placem, posledny polrok sa mi zhorsili vztahy aj s rodinou, pretoze som sa im vyhybala...k tej kozej nechcen tak skoro ist. V Bratislave nepoznam ziadbu dobru. :/

      Teraz skusam tie antibiotika, a kupila som si prirodnu kozmetiku od dado sens. A ono sa to zhorsilo o 90%. Chcem pockat este par dni (ci sa to cisti) alebo to prestanem pouzivat (ako ty mary kay).

      Eclaran je asi na prespis vsak? Ja tej koznej fakt nechcem ist.. som odtial vysla s placom..Gynekologicka mi chce urobit hormonalny profil iba ak jej prinesiem papier od koznej.

      Tak som si povedala, ze skusim zabojovat sama. Pozitivnym myslenim, nepozerat stale do zrkadla, nebat sa ze ma niekto uvidi, nesnazit sa o dokonalost...a byt viac s ludmi, rodinou aj ked je to tazke...

      Ostropestrec vyskusam..iba caj ci aj tabletky? Tie som objednala mame na zlcnik... vdaka velmi!

      Vymazat
  5. Ahoj, citala som na the love vitamin.com o roznych tabletkach: Estroblock, vitex atd.... premyslala si nad tym? Ja neviem... myslis, ze to moze uskodit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Vím, o čem píšeš, taky jsem četla, nicméně jsem už byla ve stavu, kdy mi nad nějakými novými prostředky přišlo přemýšlet zbytečné. Nechci se pasovat do role odborníka, obzvlášť, když s něčím takovým nemám zkušenost. Asi takhle - já osobně jsem na svou hormonální hladinu velmi háklivá, na druhou stranu bych to viděla tak, že minimálně zkusit něco takového je přijatelnější, než do sebe cpát nějaké dryáky. :)

      Vymazat
  6. U mňa zmena stravy priniesla výraznú zmenu - nejem mastné jedlá, teda výnimočne áno, ale zvyčajne nie, na laktózu som alergická a kávu nepijem, pijem miesto nej zelený čaj. Avšak úplne súhlasím s teóriou, že prípravky pre mastnú pleť sú na liečbu akné nanajvýš nevhodné hlavne čo sa týka čistiacich gélov, pretože zbytočne pleť vysušujú, rovnako aj pleťové vody. Ja si pleť čistím krémovým mydlom Dove alebo je vraj dobré aj detské mydlo, skrátka niečím hydratačným. Gély by som si už na pleť nedala, malo to bumerang efekt, žiadne zlepšenie.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    Uplne suhlasim s prvym bodom! Najlepsie su reklamy, kde vymenuju minimalne 5 roznych kelimkov, ktore treba doma mat a patlat sa aspon 10 krat denne.

    Ja som nikdy nemala dokonalu plet, ale zas som nikdy nemala velky problem. Chodila som sice jednu dobu poctivo ku mozmeticke na cistenie a ozon, mimo to som bola tak trochu flakac. Pouzivala som kadeco od prirodnej kozmetiky po Diora a stravovala sa kadecim, od obdobia salatov po obdobie sameho 'junk food'. Nic nemalo vyrazny vplyv.

    Pre par rokmi som ale zacala objavovat hlbsie zdravu stravu a presla si takou klasikou (bez lepku, laktozy, tofu atd.). Nebudem Vas tu nudit celym pribehom, ale nakoniec som zostala pri jednoduchom skutocnom jedle (ziadny bordel napodobeniny nicoho). Priznam sa, ze ak napriklad zjem nieco mimotoho sem tam to vidno, ale skor sa citim horsie ako vyzeram.

    A pride to ALE. Posledny cca rok a nieco som prezivala vcelku stresy a aj ked som jedla dobre, boli obdobia, kedy som sa uplne vyhodila. A potom minulu jesen som mala stresy obludne a vyhodila som sa neskutocne, ako este nikdy v zivote. V 23 rokoch som mala take bolave akne, ze dovi. A dole mozete najst zoznam, co mi naozaj pomohlo a plet mam vycistenu. Som z toho nadsena, tak som myslela, ze sa podelim, mozno to pomoze aj niekomu inemu:)

    Rano: akurat oplachenm tvar v sprche+ solny sprej, sem tam kvapka arganoveho oleja (to az po zahojeni, ked som bola vyhodena, tak som pouzivala len sprej)
    Vecer: tolko omielana 'oil cleansing method', ked som skusala prvy krat nefungovala a az ked som na to zacala pouzivat cisty bio kokosovy olej stal sa zazrak!, a potom pouzivam jablecni ocot zriedeny s vodou ako tonikom

    Raz dva krat za tyzdne pouzivam ilovu masku+ si prisipem do kokosoveho oleja trochu himalajskej soli. Co sa tyka vitaminov, tak beriem iba probiotika, a B12.

    Vsetky tie pripravky, ktore som spomenula su domaca vyroba a nasla som ich na stranke http://wellnessmama.com/26504/natural-remedies-acne/
    Jeee, toto bude dlhy koment, ale co, ak to niekomu nahodou pomoze.

    Pekny vikend vsetkym a drzim palce, Marketa:)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...