středa 10. září 2014

Půst pro pleť aneb Kdybych já byla chlap... nebo pračlověk

Zlatíčka, drahouškové, vítejte u nového článku, u jehož čtení vám pochopitelně přeji klid, pohodu a nohy v teple. Dnes z pomyslného šuplíku lovím své oblíbené téma, kterým je pomlouvání zlého kosmetického průmyslu, který nás činí závislými na neužitečných vodičkách a krémech. Na ty mám dost spadeno, ostatně jste si již dosyta početli zde, zmínila jsem se o tom i tady.

Má péče o pleť má prakticky stále to stejné, neměnné schéma. Voda, trošička krému, večer odlíčení s Alverde či odličovacím balzámem od šikovné Míši (zdravím!) a sladké medové patláníčko.

Nicméně, při našem skvělém pardubickém setkání se  Zdeňka, kterou určitě znáte odsud, se mnou podělila o své bohaté zkušenosti, zahrnující asi tak polovinu sortimentu tamější dm drogerie, zvláště pak přírodní kosmetiky. Navnadila mě především na odličovací oleje od Saloosu, na které jsem už ostatně kdysi dávno předtím byla navnaděná sama, ale plány mi překazil fakt, že v našem dm je prostě nevedou, takže to vyšumělo víceméně doztracena.

Na nás ženské bývají kladeny vysoké nároky. Muž není dokonalý? Ale vždyť to nevadí, když z něho charisma září na kilometry daleko. Muž nepotřebuje maskovat každý pidipupínek, bojovat s rozšířenými póry, vráskami, zvýrazňovat si oči a obočí. Naopak, nějaká ta jizva (třeba i po dávném pádu ze schodů v dětství), dodá vzhled drsňáka.

Napadne nás říct, že ten chlap se sexy úsměvem je nedokonalý, protože při tomto úsměvu se mu zcela prokazatelně dělají vrásky v koutcích očí? Kdyby byl známou herečkou, tak by už načtyřikrát zvětšený detail oka zdobil stránky bulvárního plátku. Takhle nad ním ale každá bude jen áchat a óchat.

Zcela upřímně, při pohledu na většinu dospělé mužské populace zjistíme, že co se takzvaných nedokonalostí týče, bývají na tom mnohdy lépe, než ženy. Ano, tihle šťastlivci nemusejí absolvovat žádnou střemhlavou jízdu po hormonální horské dráze, v čemž mají zcela nepopiratelnou výhodu.

Na druhou stranu, když takový chlap ráno vstane, pocáká si obličej vodou a pak to samé udělá při sprchování večer, nikdo se na něho skrz prsty dívat nebude. Naopak, pokud by vytasil arsenál přípravků, budeme se na něj dívat trochu posměšně, jako na metrosexuála.

(Zdroj)
Pokud se ale takhle rozhodne postupovat žena, hrozí jí, že už se může setkat s poněkud méně příznivými reakcemi na tuto svou extrémně nenáročnou rutinu.

Vždyť obličej přece jenom vodou nikdy dokonale neumyje! Bez použití očního krému riskuje vrásky už v pětadvaceti a její pleť jí za trestuhodné zanedbání tonika a večerního peelingu asi nepoděkuje. Proč se v době, která nám poskytuje tak nekonečně širokou nabídku, smířit s něčím tak obyčejným?

Jistě jste si všimli, jak nepřehlédnutelně a okázale do slova nedokonalost šťouchám jen dvoumetrovou násadou od koštěte. Je to totiž slovo nesmírně stresující. Říká nám, že s námi něco není v pořádku, že se zkrátka musíme více snažit, dokud nebudeme perfektní. Jenže tento cíl má bohužel nožičky a na těch před námi utíká, co mu jen síly stačí.

Nedokonalost totiž není věc, se kterou se dá žít. Nedokonalost je něco, co se musí nekompromisně odstranit, zabít, zničit a vyhladit z povrchu zemského. Respektive pleťového. Kdybychom to neudělali, vysmáli bychom se všem hodnotám společnosti, která nás přijala mezi sebe.

Za všechno mluví skutečnost, že žena, která si vyjde bez make-upu, je považována za odvážnou. A taky nerozvážnou.

(Zdroj)
Možná o mě víte, že si občas počtu v holistických teritoriích na stránce TheLoveVitamin. Mám ji ráda z důvodu, že zde jsou dobře rozebrány i psychické příčiny a vše, co s akné po duševní stránce souvisí. Pozornost je věnována také péči, přičemž se jedná spíše o péči žádnou, než malou.

Mně se líbí, že si z tohoto mixu můžu vybrat přesně to, co mě zajímá a čemu věřím, že by mohlo fungovat. Pravidelný čtenář těchto stránek jistě nemůže přehlédnout mnohokrát zmiňovaný termín Caveman Method. Pokud jste jen trochu vybaveni angličtinou, poznáte, že se mluví o jeskynním člověkovi. Pračlověkovi.

Co má pračlověk z jeskyně společného s akné? Zamysleme se společně, co asi tak mohl mít na poličce v koupelně...

Správně. Pračlověk žádnou koupelnu neměl. A pravděpodobně ve vzhledu svého obličeje zase tolik zainteresován nebyl, což znamená, že jej nějaký pupenec asi nevyvedl z míry. A ta tráva tenkrát byla taky zelenější.

Trik této metody spočívá v tom, že neděláte nic. Zkrátka vůbec nic. Dokonce i v případě vody dbáte na to, aby se vašeho obličeje dotkla minimálně. Třeba několik dnů. Několik týdnů.

V čem má být přínos? Pleť si poradí a zotaví se sama. Zbaví se všech rušivých vlivů, chemických dryáků, všeho, co ji vyvádí z rovnováhy. Někteří lidé, co si jí skutečně prošli, přísahají, že se takto akné zbavili, že se jejich pleť stala zářivou a zdravě vyhlížející.

Ona má tato metoda podle všeho velký dopad na psychiku. Dle autentických popisů je to neuvěřitelně osvobozující pocit, že zkrátka nemusíte dělat nic. Nestresovat se s léky, aplikací přípravků, přestat se úporně snažit. Nechat věci plynout tak, jak jsou.

A já věřím, že toto vážně pomoci může. Představa toho, že si někdo vůbec nemyje obličej, může pro spoustu lidí být takřka společensky nepřijatelná. Já to neodsuzuji.

Na druhou stranu, nejsem si jistá, že bych něco takového dokázala. Nemyslím si, že bych se do něčeho takového pustila. Nicméně, existují nejrůznější modifikované verze, které se velmi blíží tomu, co už teď v podstatě dělám. Minimální zásahy, mytí vodou. Díky tomu, že mám od přírody mastnou pleť, si můžu dovolit občas se vykašlat i na hydrataci.

Pochopitelně, že tato metoda nevyhovuje všem, protože co je taky stoprocentní? Ovšem péče za pomoci rozumných přípravků v minimalistické míře uškodit nemůže.

Já sama mám důkaz z doby na přelomu zimy a jara, kdy jsem se vážně několik dní nemalovala, myla se jen vodou a užívala minimální množství krému. Pleť se mi tenkrát naprosto vyrovnala, přestala se mastit, v důsledku čehož jsem večer vážně vypadala úplně stejně jako ráno, což je pro mě neuvěřitelné. Pro připomenutí, psala jsem o tom tady.

Znovu se mi tedy potvrzuje, že méně je více a budu to opakovat znovu a znovu, protože tahle informace zoufale volá po širším povědomí.

Tímto končím dnešní článek, děkuji za pozornost a táži se: Chtěli byste na chvíli být jeskynním člověkem? Jste odvážné či nerozvážné? A jaký je váš muž snů?

8 komentářů:

  1. Já tedy jsem spokojena s odličováky od Cannadermu. Mají jak na suchou pleť tak i na akozní. Slyšela už jsi o té značce? Saloos je taky dobrý, ale přeci jen je tam složka, která by do přírodní kosmetiky patřit neměla. Ale pokud nejsi zelený mozek jako já, tak ti to nebude vadit. O této metodě už jsem slyšela u nějakých celebrit. Prý fakt pomáhá, ale pro mě je naprosto nemyslitelná. Jelikož se líčím každý den, takže bych musela být jedině doma, abych to mohla podstoupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Cannadermu jsem slyšela, i když asi ne o jejich odličovácích. Já zase typický zelený mozek nejsem, snažím se jen vybírat si rozumně. A odličovací olej jsem si tedy vážně koupila. A kromě něj mám doma odličovací balzám od Míši a gel od Alverde, který ovšem vzhledem k obsahu alkoholu není moc ideální. Takže jsem teď zásobena :D

      Taky vidím jako největší překážku ve vyzkoušení této metody líčení... :)

      Vymazat
  2. Já jsem přesvědčená, že to takhle funguje. Sama přesně vim, že první beďar se mi udělal až ve chvíli, kdy jsem podlehla masáži okolí, že by se mi beďar mohl udělat a zakoupila nějakou alkoholovou srajdu a začala jí vehementně používat. A vedlo to k obličejový apokalypse. Teď zastávam taky holistickou metodu, akorát, že ta pleť si bohužel všechny ty příkoří pamatuje, takže když třeba vylezu na sluníčko, mam obličej pupínek vedle pupínku. Je fakt blbý vědět, že bych zřejmě měla nádhernou pleť, kdybych tenkrát neexperimentovala, protože vim, že se mi pleť nezhoršuje pod vlivem hornonů, stresů, ani jiných podobných spouštěčů, jen jí prostě nesmim ničim dráždit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vážně zamrzí. Teď už asi zbývá jen varovat a zrazovat okolí, ačkoliv spíše skončíš s nálepkou šílence...

      Vymazat
  3. Souhlas. Super článek. Od té doby,co si několikrát denně myji obličej vodou, akné skoro zmizelo. Když se objeví pupínek, myju si ho prostě častěji a on je za 2 dny pryč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)Je skvělé vědět, že to nejjednodušší mnohdy zabírá nejlépe.

      Vymazat
  4. Zdravím tě, Markétko. :)
    Zase jsem si po příchodu ze školy pěkně početla. Co bych ti k tomu tak řekla. Muži to mají prostě jednodušší! Je to nespravedlivé, ale je to tak!
    Můžu potvrdit, že občasná pleťová "nepéče" ji může jen prospět. Musíme jí dát prostor trochu se zregenerovat taky sama. Ale že bych si několik dní nemyla obličej ani vodou? To bych nezvádla.. Jsem už asi prostě zkažená touhle dobou a pračlověka už ze mě nikdo neudělá. .:)
    Ale bez make upu ven vycházím normálně, když prostě nemám chuť vstávat ráno dřív a udělat ze sebe kočku (a to od té doby, co zase vstávám do školy nemám skoro nikdy..)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím! :))

      Rovněž si úplnou absenci vody nedokážu představit, ale redukovat na minimum mi problém nedělá :)

      Jsem ráda, že mám tolik "odvážných/nerozvážných" čtenářek. Věřím, že vypadáš skvěle i tak :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...