pondělí 22. září 2014

Omítka v tubičce a hra na Kim

Tak přišel čas pořídit nějaké nové dokladové fotky. Ta neoblíbená povinnost, která mě stihne vždy po několika letech. Víte, jaký mívám pocit z toho, když mě fotí někdo cizí, a jak to dopadá (viz naše vděčné a věčné maturitní tablo).

Den focení je dnem významným, protože určuje, nakolik debilně se budete šklebit ze svých dokladů dalších pár roků. Rozhodla jsem se to tedy vzít zodpovědně.

Ten, kdo mě zná, ví, že od té doby, co ke mně připlachtila Enčina obálka, propadla jsem kouzlu minerálního make-upu. Což prakticky znamená, že klasický make-up jsem na sobě neměla několik měsíců.

Vážně. Ani se mi nechce tomu věřit. Ale je to skvělý pocit.

Protože jsem ale holka zodpovědná, rozhodla jsem se to focení pojmout zcela vážně, a že teda ty svoje blednoucí flíčky zamažu.

Zkrátka jsem se rozhodla nahodit full face make-up. 

Tuším, že jsem se už někdy zmiňovala, že vlastním ďábelský výrobek, a to rimmelácký make-up Stay Matte, takovou tu věc v nepříliš vzhledné tubičce.


Má být lehký, přirozený a dokonale matovat. Nevím, kde to ti lidi sebrali, každopádně se však jedná o tu nejhutnější a nejvíc krycí věc, co jsem kdy potkala. Jak ostatně říká nadpis. Omítka.

Pro tyto vlastnosti jej používám jako korektor. Trošičku naťupkám na inkriminované flíčky a konec.

Jak vám už ale jistě došlo, rozhodla jsem se tuto maltačku využít k jejímu původnímu záměru, a to nanést na celý obličej. Poučena focením na tablo jsem věděla, že více na fotce znamená tak akorát.

Pečlivě jsem tedy mazala, roztírala a vklepávala, až mi obličej zcela zmizel pod tím nánosem. Mojí první reakcí určitě nebylo nadšení z toho, jak krásně a bezchybně vypadám. Vlastně jsem si připadala velmi uměle a přidušeně.

Při pohledu do zrcadla jsem si vybavila Kim Kardashian. Nebo West. South, East, whatever...

(Zdroj)

Zcela upřímně prohlašuji, že si myslím, že bez takové vrstvy vypadám lépe. Není to jenom o tom, že preferuji přirozený vzhled. Z praktického hlediska musím uznat, že má pleť je takto mnohem sjednocenější a barevné flíčky jdou vidět o poznání hůř, ale...

Na druhou stranu, make-up mi zvýrazní každý důleček v pleti a upřímně - věřte mi, že pleť na mých tvářích má do dokonalé hladkosti pořádně daleko. Nejsou to žádné tragické krátery, nicméně poznat to jde. A právě tyto útvary jakoby vyskočily.

Při použití minerálního make-upu sice jdou barevné nesrovnalosti vidět o dost lépe, nicméně pleť s ním celkově působí svěžejším, rozzářenějším, hladším dojmem, naproti tomu rimmelácký make-up mi připomíná neživou masku.

Taky musím zkonstatovat, že v dnech po použití make-upu mi vyskákalo několik pupínků. Nechci být zlá a okamžitě to spojovat s tímto výdobytkem kosmetického průmyslu... nicméně je to zajímavá náhoda.

Až teď jsem si tedy uvědomila, jaký kus cesty jsem zase ušla. Nemám potřebu se skrývat za dokonale krycími patlátky. To, co lidé vidí, jsem já, skutečná Markéta - a ať si to každý přebere, jak chce. Je to tak ulehčující pocit se za nic neschovávat. Do určité míry z toho mám takový pocit, který jsem vám předestřela v minulém článku.

Maska v akci. Aneb výhled na onen nerovný porvrch, o kterém to mluvím.
Omračuje mě na tom skutečnost, že to nejsou žádná planá slova, ale myslím to zcela vážně. Kdybych se s lidmi seznamovala pod maskou, připadala bych si jako podvodník. Takhle můžu spokojeně existovat s vědomím, že k lidem, se kterými jsem se v poslední době potkala, jsem byla naprosto poctivá...

...a přesto nebo právě proto jsem zapůsobila. To zní teda namyšleně. Ale když já jsem prostě tak spokojená, chápete?

Jako člověk s daleko méně "problematickou" pletí jsem si nedokázala představit, že bych se tekutého make-upu a maskování na nejvyšší možné proveditelné úrovni kdy vzdala.

Ve skutečnosti je pocit z naprosté svobody daleko víc, než rozpačitý úsměv nad výsledkem maskování, které bude stejně účinné jen v jistém světle a pod správným úhlem pohledu.

Pamatujte si moje oblíbená slova: nejedná se o rezignaci, ale o sebepřijetí.

No a pokud by vás teda náhodou zajímalo, jak že celé to focení dopadlo, pak věřte, že se jednalo o rychlou a bezproblémovou akci. Fotečky jsme s paní fotografkou udělaly trochu více informal, poněvadž nejsou určeny na žádné krutopřísné doklady.

Výsledek? Nikdy jsem s fotkami nebyla spokojenější. Mimochodem, maskoidní make-up v tomhle ohledu zabodoval, protože splnil svou funkci a na svých drobných portrétcích mám pleť sjednocenou, tvářičky jako jablíčka, a vůbec... posuďte sami.


Tohle by tedy pro dnešek bylo všechno, pokud by článek náhodou vyzníval příliš narcisticky, přimhuřte prosím oko. Jak to máte s make-upem vy?

18 komentářů:

  1. Prosimtě, kde že se dají sehnat dokladové fotky, na kterých člověk vypadá jako "člověk"? Jen abych pro příště věděla... Čímž chci samozřejmě naznačit, že ti to moc sluší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož u nás ve Frýdlantu u kruháče... :D A jinak děkuji :))

      Vymazat
  2. Na té fotce jsi nádherná!
    A těší mě, že jste s minerálním makeupem kamarádi :o)
    Ten Rimmel je peklo, zkusila jsem ho jen na ruku a i na té mi vadil.. brrrr..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, děkuji ti. Jaké štěstí, že jsi nás dala dohromady :))

      Vymazat
  3. Markétko, fotka je vážně nádherná, moc ti to tam sluší. :) A co se toho maskování týče.. Při čtení článku jsem si pokyvovala a měla pocit, jako bych věty psala sama..
    Jasně, když jsem se taky jela fotit na průkazky, zvolila jsem tekutý make-up, aby pleť vypadala dokonale. Ale jinak, když jdu s někým ven, nebo prostě někam.. Nemaluju se.. Přijdu si mnohdy nenamalovaná mnohem hezčí, sebejistější.. A je mi fajn. Vím, že pak jednou, až by mě třeba ten dotyčný viděl po ránu, nezděsil by se, protože si na nic nehraju, za nic se neschovávám a jsem to prostě já. :)
    A to je vážně osvobozující..:) Sebepřijetí je báječná věc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a jsem ráda, že jsme na stejné vlně. Je skvělé, jak daleko ses dostala :))

      Vymazat
  4. Ja som s Rimmel make-upom spokojna. Ako citam recenzie bud ludom sadne, alebo nie.
    KAVIAREŇ-U-MAČKY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z dřívějška mám s jinými druhy rimmeláckých make-upů zkušenosti pozitivnější, tenhle mi nesedí...

      Vymazat
  5. Páni, ta fotka je krásná! Moc Ti to tam sluší :-). Já jsem od přírody blondýna, takže mám světlé řasy, obočí a celkově si připadám dost vyblitě. Když se namaluju,tak se sobě líbím víc, ale s tím sebepřijetím máš naprostou pravdu. Už jsem i slyšela od chlapů, že vlastně celý make-up je jedna velká lež od ženských :-D. Vlastně ve skutečnosti vůbec nevypadáme,jak se prezentujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Své pochopitelně dělá zvyk a já sama nebudu tvrdit, že sama nemám radost z toho, když se pěkně namaluju. Vtip je v tom mít se ráda za jakýchkoliv podmínek, ať už nalíčená nebo ne ;)
      No a ten názor se lží - myslím si, že minimálně v některých případech své opodstatnění rozhodně má. :)

      Vymazat
  6. Pod tenhle článek to asi tak úplně nepatří, ale někam jsem ti napsat musela.
    Nikdy jsem neměla akné až tak vážné jako ty, ale trápila jsem se s ním mnoho let. Obdivuju tě, že dáváš svoje odlíčené fotky takhle veřejně všanc. Ve svých nejlepších dobách jsem bez make-upu nevylezla a fotit se tak? Někomu to ukazovat? No nemyslitelný. Vždycky silná vrstva make-upu, protože na svou problematickou pleť si nebudu dělat památku, že. Nakonec mě po deseti letech marného boje zbavila akné až hormonální antikoncepce. Ještě se mi občas hormony zblázní a nějaké ty pupínky se vyrojí, což mi umí dokonale otrávit den, ale HA fakt funguje. No, funguje... co bude, až jednou budu chtít vysadit, to si radši nepředstavuju. U mě jsou to bohužel hormonální výkyvy jednoznačně. Strava nic, tláskat se můžu ostrým, kyselým, mléčnými výrobky i sladkým (který teda nemusím, kdyžtak kvalitní čokoládu), psychika nic (neznám, co je pleť pokažená ve zkouškovým). Asi jsem navěky odsouzená k tomu zobat hormony (i kdybych to nakonec chtěla řešit alternativně nějakým tím Gynexem nebo podobným preparátem).
    No, je to boj, držím ti palce. Tvůj blog čtu s velkým zaujetím od začátku, ještě jsem ho nepřečetla celý, ale postupně se k tomu jistě propracuju. (Jo a musím ti pochválit vlasy! Chci tvoje úžasný, hustý kudrliny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začnu od konce, takže děkuji za pochvalu, blog i vlasů :))

      Pochopitelně, že si uvědomuji, jaké fotky to sdílím a co může na člověka vypadnout, pokud se bude jen trošičku snažit a hledat. Vím, že si mě lidé můžou zaškatulkovat jako tu holku s akné. Vím, že se můžu setkat dokonce s negativními reakcemi.

      Jenže proto to přece nedělám. Tohle téma je pro dost lidí tabu, jenže akné je prostě věc, která existuje a spousta z nás se jich trápí. Fotky nezveřujňuji jako nějakou svoji potupu, nepřidala jsem je sem proto, aby mě někdo litoval... a ve svém počínání nevidím nic zvlášť odvážného.

      Beru to jako přirozenou věc, způsob, jak ukázat lidem, kteří mají třeba podobný problém, že nejsou sami, že je tady někdo další a je s nimi ochoten se na toto téma bavit, i za předpokladu, že to někdy nebude hezké.

      Je to věc, za kterou si zkrátka stojím. Způsob, jak se prezentovat, jak mluvit o věcech tak, jak jsou, bez příkras.

      Co se hormonů týče, nevím, jak velkou část z mého blogu jsi přečetla, každopádně si stojím za názorem, že do mé hormonální hladiny není radno vrtat ani trochu, takže o hormonální antikoncepci v mém případě nemá ani cenu se bavit. Nepovažuji ji za "lék", spíše za způsob, jak zamaskovat příznaky. Dokonce i Gynex spáchal dost na to, abych se mu po zbytek života vyhýbala velkým obloukem.

      Ovšem vím, že každý má ten svůj způsob, pro každého funguje něco jiného, takže to neber tak, že tě napadám ;)

      Pokud ti cokoliv na mém blogu jen trochu pomůže, budu moc ráda :)

      Vymazat
    2. Jo, už jsem na to narazila, jak čtu blog od začátku, tak jsi to někde zmínila, že proti HA jsi. Já to beru jinak. Jasně, že cyklus je za pomoci HA prostě nastavený uměle, nicméně já prostě nemám pocit, že by mi to škodilo. Jsem v pohodě, nemám výkyvy nálad, nemám deprese, nic mě nebolí, ba naopak, ještě nemám k tomu všemu akné, takže moje psychika vystřelila jednoznačně nahoru. Kdybych cítila to, co na sobě spousta holek pozoruje, že je něco bolí, trpí sníženým libidem, výkyvy nálad, přecitlivělostí, jistě to zvážím.
      Já nejsem úplně z těch, kdo jsou zastánci názoru, že menstruace je nutná, přirozená atakdál. Přirozeně vlastně ženy menstruují poměrně dost málo, protože bez antikoncepce se dá očekávat četné těhotenství. (Neboť antikoncepce ve svém prvotním účelu samozřejmě má být prostředek plánovaného rodičovství a nechat si ji napsat hned v patnácti při prvním pupínku "na pleť" je velký nesmysl.)
      Třeba jsem měla štěstí, že jsem se trefila do pilulek, které mi po všech stránkách sedí a ba naopak pro mě mají ještě onen příjemný pleťový benefit. Každopádně nemám pocit, že by mi HA škodila. Rizika si uvědomuju, chovám se vůči sobě zodpovědně, nekouřím, testem na trombofilní mutace jsem si prošla. A uvědomuju si, že samozřejmě není dobře od patnácti zobat HA a ve třiceti ji vysadit s tím, že chci dítě, přičemž najednou zjistím, že v tomto směru prostě mám nějaký problém. Už může být zkrátka za pět minut dvanáct to pak nějak řešit, protože plodnost valem ubývá (nicméně, kdo dneska rodí okolo těch biologicky ideálních dvaceti-pětadvaceti).
      Nikomu neberu prostý subjektivní pocit, že bez HA je líp, protože přirozeněji. O tom se nechci přít. To je každého věc. Antikoncepce samozřejmě není všespásná, však jsem ve svém komentáři vypsala, že si uvědomuju rizika. Řešení to je i není. Řešení to není, protože to nedonutí tělo, aby produkovalo hormony samo od sebe tak, jak má. (Což ale nedonutí nic, v případě hormonální nerovnováhy je to vždycky tak, že vlastní produkci hormonů překryješ tou umělou. Ať už bylinkami nebo chemií, opět nechám na vašem individuálním nastavení, co je vám bližší, někdo by po antikoncepci nesáhl, ale s bylinkovými preparáty dovede tak nějak vnitřně souznít líp.)
      Samozřejmě proto píšu to, co píšu, akné je prudce individuální věc s rozličnými příčinami. (Je zkrátka rozdíl v tom, jestli ti hormonální hladinu Gynex rozházel, myslím si, nebo jako já tu hormonální hladinu rozházenou od přírody máš a potřebuješ ji zásahem naopak srovnat. Všechny ty Eclarany a lokální antibiotika jsem přirozeně vyzkoušela, ovšem s nulovým výsledkem.)
      No nic, ač máme asi zkušenost s akné lehce odlišnou a možná na tuto problematiku i lehce odlišný názor, platí pořád obdiv z mé strany. Já se s akné smířit odmítla a věděla jsem, že stůj co stůj se ho chci zbavit a teprve pak bude dobře. Jsem založením paličatý perfecionista, tak asi proto. :-)

      Vymazat
  7. Ahoj Markét,
    tvůj blog sleduji už snad od začátku a každý den koukám jestli tu náhodou nepřibyl nový článek :-) Jsi neuvěřitelně silná :-) Já bych bez make upu vyjít nedokázala, trpím na akné tak jako ty.. Prosím piš dál!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a jsem ráda, že mám takovou věrnou čtenářku :)

      To víš, že budu psát dál, jen mě občas potkávají jisté situace, které mne připravují o veškerou disciplínu :)
      Připouštím, že mě všechny tyhle zkušenosti nesmírně zocelily, na druhou stranu to ode mě nesmíš brát jako nějakou šílenou odvahu, mnohdy je to spíše naprostý nedostatek pudu sebezáchovy ;) :D

      Vymazat
  8. I ten dokonale krycí make-up děvčata nosí a nevypadá to zas tak zavrženíhodně. Ono to jenom pak bude obnášet ještě použití dalších produktů, protože make-up dělá to, co má, tedy kryje. Jenže všechno. A asi jen sněhurkovským typům sluší dokonale jednotná a matná pleť. (Já mám kůži téměř porcelánově bílou, obvykle navíc celoročně, v létě ztmavnu ani ne o půl odstínu. Prostě to tak od přírody mám, aniž bych nosila dokonale krycí omítku, barvu moje kůže téměř nemění. Budiž, nechávám to tak, nesnažím se to přemalovat a naučila jsem se to využívat.) U těch ostatních má své opodstatnění tvářenka a rozjasňovač, protože barva na líčkách a troška lesku dodá pleti život.

    OdpovědětVymazat
  9. Maskoidný je fakt dosť, čo je veľká škoda, pretože je dostatočne svetlý a fakt dobre kryje. Tiež som ho už ku koncu používala ako korektor, na tento účel je bezkonkurenčný. Keď ho však porovnám s make-upom Cover od Dermacolu tak si myslím, že je to veľmi dobrá voľba, len nechápem, prečo pleť nezmatňuje, to ma dosť nahnevalo, pretože ak si naň nanesiem púder vyzerám už fakt ako vosková figurína z múzea.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  10. Skvěle psaný článek i blog.Já s akné bojuju už neuvěřitelných 15 let.V pubertě jsem byla schopná natřít celý obličej dermacol coverem...vypadala jsem sice jak hrbolatá vosková figurína ale pořád to pro mě bylo přijatelnější než můj rudý obličej.Dneska už jsem se svým akné tak nějak smířená.I když mi to v patnácti přišlo nereálné,tak i s těmi hroznými beďary od čela až k zadku mám dnes manžela,rodinu a seběvědomí plynoucí z úplně jiných hodnot než dokonalé pleti :) Přesto sem tam přírodě pomůžu,ale už jen lehkým makeupem nebo poťupání korektorem.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...