pátek 20. června 2014

Kosmetické zemětřesení

Ano, i takhle by se dal nazvat vývoj v oblasti mnou používané dekorativní kosmetiky zhruba v posledním měsíci. Přečtěte si tedy, co že se událo za převratné objevy.

Když jsem do světa vyhlásila, že hledám nový pudr, v komentářích se skutečně objevila spousta návrhů. Se svým příspěvkem přišla i Enka - respektive pokusila se mě přesvědčit, že bych měla vyzkoušet minerální make-up.

Co mi tohle sousloví tenkrát říkalo? Eh... pro mě? Vážně? Nemám ráda, když se o něčem hrozně moc mluví, každý to má, každý to chválí, což se v případě minerálů určitě děje. Vím, že se svým postojem k příliš profláklým věcem nejsem jediná.

Když se ale Enka nabídla, že by mi mohla něco ze svých bohatých zásob odsypat, neodmítla jsem, protože zase až tak pitomá nejsem, když mi někdo něco dává, abych to nebrala.

Dříve, než dám vstoupit na scénu Ence a jejímu roztomilému psímu miminu, objasním vám svůj názor na minerální make-up, který jsem v té době měla. Takový šmoula Mrzout...

1. Nic to nezakryje. Krycí schopnosti minerálního make-upu ocení jen lidi s pletí v normálním stavu.
2. Bude se mi po tom lesknout obličej. Tak jako by to dělal, kdybych na něj užila jen samotný pudr.
3. Zvýrazní mi suchá místa.

Zatím už Enka se štěnětem nabalily vzorečky do obálky, která plachtila tak dlouho, až doplachtila ke mě domů. A hlásím, že ani v jednom pytlíčku jsem ještě žádný chlup neobjevila, takže štěně je ohledně vypadávání porostu velmi uvědomělé, narozdíl ode mě, která jsem neustále peskována za vypadané vlasy, které se na podlaze kroutí a žijí svým vlastním životem.

Z obálky na mě kromě celkem vynalézavých pytlíčků (kdybych totiž já něco posílala Ence, patrně by ode mě obdržela zuřivě zmačkané igelitové kuličky nazdařbůh oblepené izolepou, to by teprve viděla, jak vypadá neestetické balení!) vypadl i dopis, který mi udělal velkou radost, protože už ani nepamatuji, kdy mi někdo naposledy něco napsal.


Ke každému vzorku jsem tak nalezla základní a nepochybně užitečné informace - co je to vlastně zač, v jakých verzích se vyrábí, kde ho lze sehnat a za kolik. Tohle mi určitě pomohlo. V obálce dorazily Lily Lolo, Everyday Minerals, Vichy, vzorek fixačního pudru od Dermacolu a nakonec Uma.

I moje nedůvěra pomalu tála, protože když si někdo dá s něčím takovou práci, tak to přece nemůže být špatné? Ne že bych vyloženě skákala nadšením, abych ten prášek už, už vyzkoušela, ale už jsem odložila mrzoutský obličej.

Když už jsme u obličeje, chvilku jsem čekala, protože jsem se nacházela v krizové situaci vysokého přesušení. Přesto, když jsem make-up poprvé vyzkoušela, bylo to naprosto neplánované.

Bylo to už blízko maturitě a já jsem se těšila na den strávený doma. Jenže neodkladné povinnosti spojené s chystáním posledního zvonění mě do školy přece jen přitáhnout měly. Celé ráno jsem vrčela, že mě kvůli tomu ani nehne, abych se malovala. Nakonec jsem však asi 15 minut před odchodem neodolala a sáhla po své obálce. Vylovila jsem toho nejlevnějšího zástupce - Umu...


A už to šlo ráz naráz. Práce s ním mi nepřišla pomalá ani náhodou, protože proces báze-korektor-make-up-pudr je určitě zdlouhavější než proces minerální make-up-korektor. I proto jsem vše bez problémů stihla a to mi věřte, že před zrcadlem se jinak obyčejně šlechtívám pěkně dlouho. Už tohle tedy byl první plusový bod.

Jaké byly další moje dojmy? Shrnu je do podobných bodů, jako jsou ty výše.

1. Minerální make-up opravdu kryje. Samozřejmě, že moje fleky pod ním nezmizí beze stopy, ale rozdíl jde poznat.
2. Nejsem dokonale matná. Ale zase ani ne zmaštěná jako papír od salámu. Je to prostě takový zdravý lesk. Což se pojí s tím, že tento make-up je na obličeji mnohem přirozenější. Nemám konečně pocit vrstvy, která se v průběhu dne rozpouští, mísí s mazem a vytváří jakýsi film.
3. Samozřejmě, že suchá místečka trochu vidět jsou, ale myslím, že je to lepší, než když je taková vysušená oblast opatlaná klasickým make-upem a následně ještě přepudrovaná. 

Další plus spatřuji v tom, že jsem se zbavila silikonů, jak v bázi, tak v klasickém make-upu. Nemyslím, že jsem předtím patřila mezi lidi, kterým by dělaly nějakou neplechu, ale jen čistě pro ten pocit je to dobré. Obzvlášť v případě takové báze, na které jsem bazírovala (haha), se ukázalo, že se bez ní opravdu obejít dokážu. Zbourala jsem další svůj zbytečný návyk. Tleskejte mi.


Co bych pro vás neudělala. Dokonce jsem ho, fňuk, i otočila...
I když jsem postupně vyzkoušela všechny vzorečky, nakonec jsem u Umy zůstala. Jak Enka píše, je to její miláček. U nás v Tetě jej lze pořídit za masakrózně nádherných 69 Kč. Pochopitelně, že u tohoto výrobku můžete očekávat jen stěží přírodní složení. Jenže já nejsem úplně zelená, aby mi to vadilo, a taky ani tak bohatá, přiznejme si to. Ovšem myslím si, že ve své kategorii je to výrobek vynikající a minimálně pro začátek to bohatě stačí.

Abych tu nepsala jen o svých subjektivních dojmech  - poprvé, když mě mamka viděla s tímto make-upem na obličeji, poznala, že je něco jinak a pravila, že to vypadá dobře. Následně jsem se s ní podělila o obsah pytlíčku.

Výsledek? Maminka si plné balení koupila dříve, než já.


Bohužel nemám fotky před/po, rozdíl by vyniknul (buď si na to nevzpomenu nebo není čas či dobré světlo...), ale tady si můžete udělat představu o tom, jak na mé pleti vypadá (to, co se vám může jevit jako divný flek, bude s největší pravděpodobností tvářenka...)

Na  závěr už chci jenom dodat, že obzvlášť v teplejším počasí je takové odlehčení neocenitelné. Tímto chci Ence moc poděkovat a beru zpět veškerou svou nedůvěru. Až něco navrhne příště, bez odkladu to vykonám, protože odteď je její slovo zákon... no dobrá tedy, každopádně jsem jí vděčná.

Dnešní dotaz je celkem jasný: co vy a minerály? 

14 komentářů:

  1. Sdílím tvé nadšení! Já jsem teď konečně otevřela kelímek s minerálním makeupem od Jelly Pong Pong a v těchhle teplejších dnech je to tisíckrát lepší než tekutý makeup. Tak uvidím, jak to bude na podzim / v zimě... jen mě trochu štve to nanášení, pač mi to práší do všech stran a je opravdu nutné mít nějaký štětec (v mém případě Hakuro H51).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda je, že celou koupelnu máme zasypanou práškem... :D

      Vymazat
  2. Pro Umu si okamžitě letím, fííííí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je rychlost :D A nezapomeň dát vědět, jak jsi pochodila.

      Vymazat
  3. Jsem silně nalomená, za tu cenu by byla škoda nevyzkoušet :) Jen dvě otázky k němu mám, jelikož jsem žádný minerální make-up nepoužívala - za prvé, jakým štětcem ho nanášíš? A za druhé - neucpává ti víc póry? Já se teda vyhýbám i normálnímu pudru, dávám si ho jen na večer, když někam vyrážím, mám pocit, že se moje pleť vyloženě dusí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě nejsem žádný štětcový fajnšmekr, mám neznačkový drogérkový štětec (tuším že z dm), už ani pořádně nevím, co byl zač, měla jsem ho doma už déle... Dá se to s ním, i když věřím, že kvalitní štětec udělá svoje. No nic, nejsem milionář :D

      Jinak co se pórů týče, žádný problém s ním nemám. Ono je to pochopitelně individuální.

      Ale jak píšeš, při takové ceně ti nebude ani tak líto, když to sedět nebude ;)

      Vymazat
  4. Rádo se stalo :o)) těší mě, že ti UMA sedí, myslím, že za ty peníze je to super věc..
    štěndo tě zdraví a je rádo, že ti nepřibalilo ty chlupy.. :o))

    OdpovědětVymazat
  5. Chtěl jsem ti napsat nějak osobně, ale nikde jsem nepřišel na to, jak to udělat. Vlastně jsem se sem dostal docela omylem, přes týpka, co patrně zneužívá tvojí fotografii na lide.cz jako svojí profilovou.

    Ale k věci. Úplně neskutečně mi zaskočilo, když jsem scrolloval jedním z tvých příspěvku o vlasech a viděl, jak jsi vypadala jako malá a co pak z tebe vyrostlo. Jakože neskutečně krásná holka! O_O A prosím, nemyslim to nijak dvojsmyslně, ze soucitu nebo něco takovýho, fakt to myslim jako upřímný kompliment - což u mě, jako sarkastické bestie, není zrovna zvykem :D Původně sem ani nevěděl, že je tohle blog o akné, řikal jsem si "cool červený tečky" :D Kdybych měl tolik soudnosti, co před 4ma rokama, asi bych se nachvíli i platonicky zamiloval :DDD Bez keců :D - no dost legrace a emocí :D Popravdě to taky bylo, co mě navedlo na tenhle blog od toho profilu :D "Jak takle krásná holka může mít tak blbý názory" Načež se ukázalo díky googlu (a díky bohu! :D ), že to pravděpodobně nejsi ty tam.

    To by mohlo bejt k mýmu komplimentu všechno, možná ještě nějakej nenápadnej pokus tě zbalit... :D Ale přijde mi blbý to alespoň nenabídnout (ne, ne tě zbalit, počkej chvíli :D ). Určitě jsi toho vyzkoušela dost, hodně lidí ti poradilo, hodně věcí nefungovalo a tak. Moje máma je shodou náhod kosmetička (teď asi obracíš oči vsloup s povzdechem "uf, zase?", vim co některé "kosmetičky" vyvádí :D ), specializuje se ani ne na líčení, ale na ošetření pleti, dříve to byla zdravotní sestra, věnuje se tomu už 20 let a podle referencí co vim, je dobrá. Podobné věci řeší pořád. Můžu jí zkusit dát tvuj blog, jestli by ti dokázala k tomu něco napsat. Možná to nechá jen v rukou tvý dermatoložky, možná bys mohla mít o názor víc, se kterým si dělat těžkou hlavu :D Samozřejmě pokud chceš a i tak nevím, kolik bude mít na to času. Nerad za někoho něco slibuji :-) Odkaz sem dávat nebudu, nejsem tu od toho, abych dělal reklamu :-)

    PS:...možná tohle je ten muj nenápadnej pokus... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Krasavče!

      Tak kde bych začala? ...dole mám kontaktní formulář. Většinou dokonce i funguje ;) Tolik na úvod.

      Vážím si milých slov, tím spíš od sarkastické bestie. Zcela s tebou souhlasím, protože jsem sebestředná narcisistka, a taky se mi příčí předstírat, že mě něco netěší, když je opak pravdou :D No jo, telecí léta mám už bohudík za sebou.

      Velice oceňuji tvůj myšlenkový pochod trefně popsaný slovy "Jak takhle krásná holka může mít tak blbý názory", zejména pak skutečnost, že ti došlo, že k danému obličeji zcela nepasují nějaké hovadiny, které někdo píše... Z toho usuzuji, že jsi nesmírně bystrý člověk.

      Máš pravdu v tom, že s kosmetičkami mám zkušenosti dost tragické, tedy vlastně pouze s jednou, obchodní toť ředitelkou Mary Kay, která byla milovnicí Fifty Shades of Grey, nosila minisukně, ale nohy si holila jen od kolen dolů, zejména mi však za neustálého ujišťování, jak se to zlepšuje, vyrobila z obličeje hrbolatou paseku.
      Nicméně, i přes svou hrozivou zkušenost je možné, že tvoje mamka je v tom, co dělá, dobrá. Pokud by byla ochotná se k něčemu takovému nezištně vyjádřit, tak prosím, nikdo jí nebrání a tobě díky za tip.

      Teď k neznámému příteli, který si tak sebejistě přivlastnil mou fotku a užívá ji na lide.cz - prostoru, kam jsem já sama v životě nezavítala. Na jedné straně mě sice těší, že někdo mě oceňuje natolik, aby za mnou skrýval vlastní držku, přesto bych však ráda uvítala link na toto individuum, a to za účelem jeho cíleného zlikvidování (nahlášení, vypátrání adresy a následné pomazání kliky vchodových dveří zubní pastou a uvržení kletby na blízké i vzdálené příbuzenstvo včetně rodinné zlaté rybičky...). Mé nebezpečně kruťácké prostředky mi sice dopomohly k zjištění, podle jaké fotky jsi mě našel, nicméně padoucha jsem při zběžném použití legálních vyhledávacích nástrojů zatím z internetu nevyždímala.

      PS: Zbalit se určitě nenechám, neb jsem milovnice českého jazyka a hrubky mi trhají žíly, takže zkus s nenápadností sobě vlastní zaměnit to první písmenko... :)

      Vymazat
  6. No, o tomto pudru toho zas tolik nevím, ale jak píšeš, bude stát za to ho vyzkoušet :-))

    Nominovala jsem tě do Blogger tagu, více informací u mě na blogu :-)

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  7. Minerály já můžu! V létě si dávám oraz, nemám žádný pro svůj momentální tón pleti a nechce se mi zas vybírat a kupovat, ale už se těším, až vyblednu a zase si vezmu do ruky BareMinerals :) Na tenhle v Tetě kouknu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já má výhodu, že si v průběhu roku vážně udržuji poměrně konstantní barvičku, kór když jsem na sebe ještě musela tohle léto patlat padesátku... :D Minerálům určitě hodlám zůstat věrná! :)

      Vymazat
  8. Ja som skúšala minerálny make-up od Alverde, keďže to bol jediný minerálny make-up, ktorý som v DMke našla. Chcela som vyskúšať, čo všetci s tými minerálnymi make-upmi majú. Som s ním vcelku spokojná, kryje na moje prekvapenie pomerne dobre a je aj dostatočne svetlý a neoxiduje na mojej pleti. Dokonale matná po celý deň nie som, ale aj tak je to skvelé. Avšak má to jednu dosť podstatnú vadu - zdá sa mi, že sa mi po ňom akosi množia drobné vyrážky, takže ho používam viac ako púder než ako make-up.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...