pátek 23. května 2014

Maturitní speciál: Jak se měla má pleť?

Po nehorázné a trestuhodné odmlce zdravím všechny své věrné čtenáře! Jak jistě víte, měla jsem poslední dobou napilno právě díky oné slavné zkoušce dospělosti. Patrně vás ani nepřekvapí, že jsem odmaturovala a se školou jsem se mohla rozloučit s úsměvem, který se ani ne za půlhodinu nato proměnil v poněkud opilecký škleb, protože kdo by čekal se slavením, když mu žádná antibiotika nebrání v tom, aby se mohl nalíznout už po poledni, že ano... Pamatuji si, že maminka říkala, že za maturitu dostala uherák. Já jsem od ní obdržela balík organického čaje. Jak si to vysvětlit? Časy se mění. Nicméně, čaj je neuvěřitelně voňavý a dle prvního testu i chuťově výborný.

Zatímco ostatní lidi ze stresu hubnou, já se osypávám těmi největšími zrůdnostmi. A o úbytku váhy nemůže být v mém případě ani řeč. Dokonce i v průběhu maturity, kdy ostatní seděli se sevřenými žaludky, jsem pobíhala ze studentské místnosti s občerstvením do přípravny a vyžírala jsem, co jsem jenom mohla.

Teď už se ale zaměřme na pleť. Předchozí zkušenosti se potvrdily. Ať řekl kdokoliv kdykoliv cokoliv o tom, že vliv stresu na akné je mýtus, může být rád, že mi nestojí v cestě, protože bych ho praštila nejbližší věcí, co mám po ruce. Třeba stolem.

V průběhu svaťáku byla má pleť poněkud hrbolatější, ale stále docela ve formě. Jak se ale blížily nedělní přijímačky, začaly se dít věci. Snad nikdy v životě se mi neudělal tak obrovský, rozměklý vak plný hnisu, neuvěřitelný hrbol uprostřed tváře (dobrou chuť!). Byla jsem z něho pochopitelně nešťastná. Objevilo se i pár dalších pupenců, které už však nedosáhly tak úctyhodných rozměrů.

Co mi na celé situaci vadilo nejvíc? Samozřejmě ten hluboký podvědomý stav - co když to není reakce na stres? Co když se to objeví a už nezmizí? S takovým strachem se bojuje nejhůř, protože jsou to asi nejhorší obavy každého člověka, který nad akné nějakým způsobem zvítězil.

Skutečně jsem se s těmito myšlenkami musela několik dnů potýkat. Zatím jsem na toto neobjevila jiný lék, než se zaměstnat něčím jiným a užitečnějším. A že jsem toho měla na práci dost.

Avšak můžu říct, že ihned po maturitě začalo akné ustupovat. Úplně jsem cítila, jak ze mě spadlo to napětí. Momentálně, třetí den po zkoušce, je moje pleť ve znatelně lepším stavu. Pochopitelně to zatím není na takové úrovni, jako předtím, ale jsem spokojená.

Pro představu
Jak už jsem zdůraznila mnohokrát, netoužím po dokonalé pleti bez jediného pupínku, jenom aby byla v nějakém únosném stavu, což se mi zatím celkem daří.

Mezi bojovníky s akné se opět vyznamenali Eclaran a zejména starý dobrý tea tree olejíček s nepostradatelným Framykoinem, který mimo jiné způsobil, že místo, kde se nacházel ten nehezký monstrvak, je už v současnoti zcela zarovnané s okolním terénem. Takže děkuji.

Moje péče o pleť zůstává nadále velmi jednoduchá, tedy známá kombinace voda + krém + nic. A velká bojkotérka si na ni nadále nemůže v nejmenším stěžovat. Dokazuje to, že vzepřít se všeobecně uznávaným názorům a pravdám může být někdy vážně tím nejlepším a nejprospěšnějším rozhodnutím. Těší mě, že na blog občas zavítají právě i lidi, kteří požadují cosi jako "jednoduchá péče o pleť".

Co se odličování týče, zatím dobírám gel od Alverde, ale už se těším, až vyzkouším konečně něco, co nebude ani trochu vysušovat.

Poněkud radikálnější proměna přišla v oblasti dekorativky - a troufám si říct, že je to změna k lepšímu. Tu si však s dovolením ponechám do dalšího článku a nechám vás napnuté.

Tímto tedy končím tento krátký článek a běžím si užívat zaslouženého volna. Teplé počasí s vůní léta, hromada nezhlédnutých dílů seriálů a seznam knížek, které si konečně můžu přečíst ve mně budí nadšení. A na závěr nezbývá, než se zeptat: jaké zkušenosti se stresem máte vy? Nějaký návod, jak se uklidnit?

17 komentářů:

  1. Tak oni si ze stresu všichni hubnou a jen já tlousnu :-D Že stres zhoršuje akné věřím, mně se totiž zhoršuje každý zkouškový ekzém. Každopádně moc gratuluji ke složení zkoušky dospělosti a těším se na článek o dekorativce! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Já prostě nevím, kde se stala chyba. Když jsme si šli celá třída po ukončení sednout do jednoho restauračního zařízení, každý začal vykládat o tom, jak má takové 3 kila dole. Jen já jsem mlčela... :D

      Vymazat
    2. Ony to naberou a pak budou nešťastné. Je hrozný vědět, že ta odebraná kila jsou jen kvůli stresu a že se to pak zase vrátí. Ty můžeš vědět, že třeba zhubneš:-)

      Vymazat
    3. A samozřejmě gratuluji k složení maturitní zkoušky:-)

      Vymazat
    4. Děkuji! A vážně, tohle je geniální útěcha, to mě nenapadlo :D

      Vymazat
  2. Markétko, nemůžu jinak než pogratulovat. Věděla jsem, že to zvládneš. :) A i když to tvoje pleť odnesla, zase se rovná a dá dohromady, stresu na ní bylo dost. Bohužel ti ale neporadím, jak se s ním vyrovnat, protože i na té mé se stres vždy ve velkém projeví a nevím jak z toho ven, prostě musím odstranit stresový faktor nebo počkat až zmizí sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :)) Asi máš pravdu, nic jiného dělat nejde...

      Vymazat
  3. Gratujluju!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Nepochybovala jsem o tom, že to zvládneš :o)) tak ať se ti daří i nadále!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!!!!!!!!!!!!!!!! :D Já jsem taky tak nějak tušila, že to zvládnu - ten problém je hlavně v tom, že všichni mají ohledně mě automaticky ta nejvyšší očekávání a i když vím, že je to blbost, měla jsem strach je zklamat. No, nezklamala :) Ale samozřejmě nejde o ty "ostatní", ale především o mně.

      Vymazat
  4. Moc gratuluju!!!! Stres odpadl alespoň do prvního zkouškového. Užívej volna!! A cos měla za otázky? Vždy sem děsně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)) Já vím, že je to teprve začátek... :)

      Abych uspokojila tvou zvědavost: ;)
      1) V angličtině jsem měla pracovní list zaměřený na food and jobs a pětiminutové téma jsem si vytáhla british literature
      2) V dějepise jsem měla osvícenství a absolutismus, mluvila jsem hlavně o pobělohorské době a Marii Terezii a Josefovi II.
      3) V češtině jsem rozebírala Kytici
      4) Ve výtvarce jsem měla gotické malířství a sochařství

      Vymazat
  5. Jsi šikula, byla jsem přesvědčená, že to zvládneš (a i Ty jsi to jistě tušila, ale vysvětli to nervózní hlavě že ano:D), takže moc gratuluji a užívej zaslouženého volna a všech radostí :))
    I když jsem akné nikdy netrpěla, pleť se mi v období byť mírně zvýšeného tlaku či stresu, vždycky šíleně zhorší, takže bych si klidně hodila stolem s Tebou:D
    Jinak se stresem je těžko bojovat, vlastně bych řekla, že asi ani není žádná zaručená rada. Jediné, co mě napadá, je se jít projít do přírody a chvíli myslet na něco jiného :) Hubnutí ze stresu se mě také netýká, u nás v rodině se ze stresu maximálně tak přežírá :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)) A co dodat ke zbytku? Možná, že by se u toho házení stolem dala formovat postava... ;)

      Vymazat
  6. Gratulace, teď už si jen užívej nejdelší prázdniny v životě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Ještě se teď prokousat zbytkem přijímaček a mít jistotu, že mě někam vzali, a bude to úplně dokonalé :)

      Vymazat
  7. Velmi opožděně gratuluji a přeji hodně štěstí k přijímačkám! Já měla v maturitním ročníku pleť v pohodě, zato o prvním zkouškovém se začaly dít věci, kterých jsem se doteď pořádně nezbavila. Zatracenej stres. A o maturitě jsem zhubla dvě kila, který jsem měla dva dny po poslední ústní pěkně zpátky i s nádavkem:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No, asi mě čekají pěkné věci... No a co se té poslední věty týče - ne že bych byla nějaká zlomyslná, přesto mě to jaksi temně uspokojuje :D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...