neděle 13. dubna 2014

Na drobnostech záleží aneb Opět o vlasech

Zdravím vás u dnešního článku. Jak je vidět, usoudila jsem, že je opět čas na můj další vlasový výlev. Jen těžko vám mohlo uniknout, že jsem majitelkou velikánské vlnité hřívy, že ji mám ráda a prostě v téhle oblasti trpím trochu narcisistickými sklony. Takže jistě chápete, že o vlasech toho z mé strany nikdy nemůže být řečeno dost.

O své péči o vlasy jsem vám psala první a také poslední článek na podzim. Co se od té doby změnilo? Nic a všechno. Kosmetiku a pomůcky používám pořád stejné. Otázkou je ovšem jak. Ono se totiž dá různými postupy docílit různých výsledků a je na každém z nás, aby našel to, co pro něj funguje nejlépe.

Proto prosím přijměte tento malý update. Pokud jsou vaše vlasy náhodou podobné těm mým, možná zde najdete něco užitečného. A možná budete mít potřebu sdělit mi, jak to zase děláte vy. Pokud patříte mezi lidi plochovlasé, berte to jako malou exkurzi do jiného světa. Již teď vám mohu slíbit exkluzivní foto svých zasucha rozčesaných vlasů!

Jak často mýt?
Začněme tímto základním údajem. Po dlouhá léta jsem si vlasy myla každý druhý den. Prostě síla zvyku a také to pramenilo z faktu, že když si člověk vlasy žehlí, tak je má taky více "přilepené" k hlavě, což je příčinou toho, že se vlasy rychleji zmastí.

Já jsem si vlasy dávno žehlit přestala a hrdě dodávám, že ani vizážistka při focení nenarušila už déle než rok trvající období, po které jsem se vlasů nedotkla ničím horkým (žádný fén, žádná žehlička... a kulma - to by byl výsměch).

Tohle je vlastně další věc, která mě na vlnitých vlasech baví. Je to taková výzva - musíte se naučit pracovat se vším, co na vás vlasy nachystají. Neexistuje prostě něco divného přežehlit, pročísnout a katastrofu zažehnat. Tohle vyžaduje daleko větší dávku kreativity, obzvlášť, když jediné, co máte k ruce je voda v rozprašovači. A majitelky vln a kudrlin mi potvrdí, že takovéto vlasy mívají nejrůznější rozmary.

Jo, a takhle to vypadá po probuzení. Protože tohle jste přece vždycky toužili vidět...

Nicméně, zvyk mýt si vlasy obden mě nějak neopustil a řekněme, že jsem tohle pravidlo (znáte mě a pravidla), dodržovala prostě bezmyšlenkovitě. Až v posledních týdnech mě napadla zajímavá myšlenka zkusit tu dobu prodloužit.

A tak jsem přesedlala na mytí každý třetí den. Pravda, v den mytí mám už vlasy zvláště u kořínků mastnější, ale v této chvíli to jistí... další bod!

Existuje tolik možností!
Podzim 2013 a jaro 2014 se liší v dalším, dost možná i daleko zásadnějšímu bodu. Zatímco na podzim jsem nosila vlasy věčně rozpuštěné, abych tak mohla co nejvíce zakrýt obličej, dnes už je tomu samozřejmě jinak. Vlasy v obličeji se mi přejedly. Začínám objevovat tolik možností, co s nimi.

Často je nosím aspoň sepnuté z čela nahoru. Je to rozverné, jak se vyjádřila jedna má kamarádka. Ale hlavně - mám přece krásné čelo! No a s mastnějšími dny pochopitelně souvisí drdol. Pro někoho věc tak samozřejmá, pro mě však devatenáct let nemyslitelná. Nejprve jsem se prostě domnívala, že mi to nesluší. Potom přišlo období akné, kdy by mě to ani nenapadlo. A až teď jsem se s tím rozhodla něco udělat.
 
Recept na drdol dle Markéty:

Vezměte jedny velké vlnité vlasy a nejlépe v předklonu je jednou rukou popadněte a tou druhou co nejvíce uhlaďte. Jakmile máte pocit, že už to víc nejde, neváhejte, vezměte oblíbenou měkkou látkovou gumičku a jednou jí vlasy protáhněte. Pak to ještě udělejte podruhé, ale vlasy už neprotahujte docela. Pokochejte se vyšisovanými konečky, které mají úplně jinou barvu, než zbytek vlasů. Útvar zachycený v gumičce rozprostřete a upevněte zhruba šesti až osmi pinetkami.

Pak se na sebe podívejte do zrcadla, zhodnoťte výsledek jako strašný a celou akci zopakujte ještě jednou. Pokud se vám zdají vlasy mimo drdol zoufale neuhlazené a trčící do všech světových stran (pochopitelně, že vás zdání neklame), vezměte rozprašovač s vodou a malý kartáček (od staré řasenky, za tím účelem vyhrazený zubní nebo ten, který se skrývá ve víčku gelu na obočí). Vodu nastříkejte na vlasy a kartáčkem vše uhlaďte. Vlasy zázračně uposlechnou a ano, drží to i poté, co se voda vypaří. Můžete však posichrovat trochou laku na vlasy či dokonce gelu. Já to ale většinou nedělám.

Takto upravený vlas noste celý den, tvařte se vznešeně, důležitě a přijímejte komplimenty!

Kromě drdolu se pochopitelně uplatňují různé napůl rozpuštěné, napůl sepnuté varianty.

Na tisíc a jeden způsob:









Jak česat?
Další změna. Jen a zásadně ve sprše. Když si spláchnu šampon a napatlám kondicionér, popadnu svůj starý známý širokozubý hřeben... a začnu česat. Chce to trpělivost a opatrnost, protože mokrým vlasům lze krutým zacházením velmi ublížit. Za předpokladu, že jde ovšem všechno hladce, mi je odměnou kondicionér nádherně rozprostřený po celých vlasech, které jsou tímto rozčesané. A to je konec, přátelé.

Teď už jen opláchnout dle dříve uvedených postupů... a potom? Vlasy už vůbec nečesat. Hřebenem jen lehce naznačím pěšinku a trochu upravím za pomoci prstů, aby mi vlasy obličej rámovaly zhruba tak, jak chci.

Výhodou takového postupu je skutečnost, že vlasy uschnou v pevnějších vlnách nenarušených hřebenem. Navíc mají více objemu a lehounce se mi vlní už do kořínků a to dříve nebývalo, protože ten hřeben je vždycky nějak ulíznul a připlácnul.

Aplikujeme...
Poté přichází řada na stylingový krém alias curlcream, který do vlasů zlehka vmačkám pohyby zdola nahoru a dávám pozor, abych neublížila lokýnkám.

Pak už jenom nechám uschnout a do suchých nebo téměř suchých vlasů naláduju tužidlo. Finta je opět v tom, jak. V předklonu, zatímco se můžu v odrazu zrcadla na chodbě před koupelnou kochat odrazem svých naducaných tvářiček, do kterých se mi nahrne krev. Tužidlo se opět musí do vlasů "namačkat" no a potom už nezbývá, než hodit hlavou a mít tři dny pokoj.


Momentálně používám růžovoučké tužidlo Taft. Upřímně, nemyslím si, že by fakt, že je na něm napásno Curl Mousse měl na mé vlasy nějak významný dopad, ono je to asi celkem jedno. Jinak pro vaši informaci, vůni to má takovou sladkou, což mi nijak nevadí.

No a protože bych vám nekecala, pochopitelně přidávám slíbenou rozčesanou fotku, která vznikla z hecu. Varování: Tohle doma nezkoušejte.
Poznámka: nechápu, proč bych se vám měla věčně omlouvat za kvalitu. Prostě to byl záměr, však víte...

Velké vlasy vyžadují velký formát!

Tohle tedy byly novinky v (rozlehlé) oblasti mých vlasů. A jak je to u vás?

12 komentářů:

  1. Když jsem četla tenhle článek, střídavě mě přepadaly myšlenky, že bych hroooozně moc chtěla takové vlasy a následně to vystřídalo zděšené pomyšlení, že bych to musela česat, mýt a naučit se s tím pracovat. Takže gratulace k tomu, že jsi svou hřívu evidentně nejen zkrotila a naučila ses s ní pracovat, ale hlavně k tomu, že ji máš ráda, protože je prostě bezva!:D Hlavně se mi líbí 2 bod a variace, které jsi vymyslela, v tom drdolu vypadáš tak nějak...jak to říct...francouzsky? (to je kdyžtak kompliment, abychom si rozuměly :D)
    Vlasy si myji už nějaký ten pátek právě 1x za 3 dny a poslední den to řeším culíkem. Jednak si vlasy trochu odpočinou, tolik se mi neustálým mytím nevysouší a také to řeší mou lenost :D přípravky se omezují na šampón a tužidlo, víc asi ani není u rovných a jemných vlasů potřeba. Asi je stejně jednou střihnu na krátko a bude vystaráno.
    Poslední fotka je skvělá, rozesmála mi ráno, posílám pozdrav lvíčkovi a zároveň přeji krásné strávení neděle! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, děkuji :D A že to není jednoduché naučit se s tím pracovat, když drtivá většina lidí v mém okolí má úplně jiný typ vlasů.

      Prosím povšimni si ještě, že ať jsem s foťákem kroutila, jak jsem chtěla, tak jsem celou hřívu do záběru prostě dostat nemohla... mám radost, že jsem tě pobavila :D A jakožto srpnový oslavenec lev doopravdy jsem!

      Vymazat
  2. Páni máš krásné vlasy. Co, bych za ně dala. Vždy jsem chtěla mít vlnité vlasy, no to je prostě tak, že kdo je má rovné tak je chce vlnité a naopak :D Ty se je snažíš zkrotit a já dát jim nějaký objem. Jelikož bez něj vypadají opravdu hrozně. Zplihlé jemné vlasy s naprosto zničenýma konečkama. Je to děs, ale už to raději nijak neřeším. Vlasy si myji bohužel také ob den :/ Vrátila bych tu dobu na základce, kdy mi stačilo umýt si vlasy 2x do týdne. Nevím, proč se mi na stará kolena začaly tak mastit :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já jsem ráda, že o sobě můžu říci, že chci přesně to, co mám, což je vážně nesmírně osvobozující pocit po letech soubojů :)

      Jinak ti přeji hodně štěstí v boji s Tvými vlasy :) Dokážu si představit, jaká to musí být otrava a jsem ráda, že jsem to nikdy řešit nemusela...

      Vymazat
    2. Děkuju moc, snad to bude do budoucna jen lepší. Už je nehodlám týrat, ale budu se jim snažit dodat dostatečnou péči a výživu :)

      Vymazat
    3. Tak to bude určitě nejlepší, držím palce :)

      Vymazat
  3. Tohle je naprosto úžasný článek. :-) Ty máš moc krásné vlasy, takhle se na ně úžasně kouká, ale já samozřejmě vím, že péče o ně není jednoduchá. Já mám taky hodně vlasů, jsou vlnité, ale ne tolik jako ty tvoje. Moje vlny jsou takové neuspořádané.. :-/ Proto se pořád vracím k žehličce, i když mě to strašně štve! :-/
    Ale moc se mi líbí tvé vlasové variace, až budu mít vlasy delší, načerpám u tebe inspiraci, neco ale můžu zkusit už teď. Super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Věř mi, že je to pořád péče daleko jednodušší, než svým vlasům musí věnovat ty ženy a dívky, které vlastně vlasy skutečně velmi kudrnaté, až afro. Právě tady tohle dobře znám ze stránek naturallycurly.com (dělám jim reklamu, kudy chodím) - ty mě v podstatě zachránily, protože jsem byla hluboce přesvědčené, že moje vlasy jsou prostě děsné a nejde s nimi nic dělat. Pochopitelně, že to není pravda a je to právě o vhodné péči. Akorát že o tom se v naší společnosti, kde převládají lidé s rovnými vlasy, tolik nemluví a člověk potom neví, co si má počnout.

      Proto si myslím, že i tvoje vlasy jsou krásné, podle toho, co říkáš, tě tipuju na kategorii 2a - 2b (odborník :D). Já jsem právě na těchto stránkách nalezla úplně všechno, co jsem potřebovala vědět a co mi nikdo nikdy neřekl. A tak si říkám, že kdybys na ně nakoukla, možná bys našla i ty nějaké užitečné rady pro tvůj typ vlasů. Pochopitelně neexistuje nic univerzálního, protože jsou každé vlasy unikátní a ovlivněné dalšími faktory (hustota, porozita), ale je to základ a potom už jenom můžeš zkoušet, co ti sedí lépe.

      A jinak je to historický okamžik - někdo se chce inspirovat účesy od nejnešikovnějšího člověka na světě, který ještě před několika měsíci neznal nic jiného, než záclonu do obličeje :D Jo, časy se mění...

      Vymazat
  4. Já mám vlasy taky vlnité od přírody, ale vůbec se mi to nelíbí. Vlasy si neustále žehlím.
    Co se týče mytí vlasů myju si vlasy každý 2. - 3. den.
    Nejraději bych měla vlasy pořád rovné, hrozně se mi to líbí a hrozně mě štve, že mi rovné moc dlouho nevydrží.

    By-Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málokdo bývá spokojený s tím, co má. Samozřejmě ti nikdo (ne, dokonce ani já :D), nemůže dát příkazem, abys své vlasy v přirozeném stavu začala najednou zbožňovat. Jde o tom, v čem se každý cítíme nejlépe a nejpohodlněji. Já jsem se tak třeba ani v dobách, kdy jsem si vlasy pravidelně žehlila, necítila. Pokud je to ale způsob, který ti vyhovuje nejvíc, není důvod, proč je tak nenosit. Dnešní doba už poskytuje dostatek možností, jak to udělat. I když zrovna já znám frustraci z vyžehlených a opětovně zkroucených vlasů velmi dobře. Dnes bych na to už neměla nervy :)

      Každopádně máš nádherné dlouhé vlasy, takže je nos jak je libo a chlub se s nimi, co to dá :)

      Vymazat
    2. Děkuju moc za hezký komentář. :D
      Trochu jsi mi ale způsobila dilema. Uvažuju totiž už dělší dobu o změně a chci si vlasy nechat o kus ustřihnout :D ..
      Ale změna je život a vlasy dorostou. Každopádně moc děkuju! ♥

      Vymazat
    3. No jéje, co jsem to zase provedla? :D Já si myslím, že Ti to bude slušet v každém případě :) A nemáš zač!

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...