čtvrtek 10. dubna 2014

Léky nejsou kosmetika

... aneb Přátelé, přestaňme s tou šmelinou


Pěkně zdravím, mé vážené a milé obecenstvo. Čas do maturity se kvapem krátí a dnes, kdy jsem se konečně odvážila spočítat, kolik přesně to činí, jsem poprvé krutě pohlédla pravdě do očí. Jistě chápete, že v poněkud vypjatější atmosféře vás nemůžu svými moudry krmit v pravidelných, výživných dávkách.

Ovšem jedna z věcí, které mě na mně samé rozčilují, je moje schopnost si pro všechno vybudovat návyky, pevná pravidla, od kterých se odchyluji zhruba s takovou lehkostí, s jakou by strojvůdce strhnul mašinu před neopatrným chodcem přecházejícím koleje (promiňte mi to lehce morbidní přirovnání, budiž to vyváženo jeho absolutní pravdivostí). Takže si říkám, že trocha spontánnosti mi jen prospěje, ačkoliv v rozumných mezích, protože vás, svých čtenářů si přece jen vážím natolik, že by mě ani nenapadlo vás šidit.

Avšak dost bylo vykecávání se. Cílem dnešního článku je podělit se s vámi o jeden můj drobný postřeh, skutečnost, že mě to vytáčí, je neškodná v porovnání s tím, jak může být tato činnost nebezpečná.

Jedná se mi o léky. A o to, jak je na ně nahlíženo a jak je s nimi zacházeno. I mně byla v mém poněkud hrbolatějším období učiněna nabídka, zda bych nechtěla sehnat přes kamarádku mé kamarádky tabletky na akné. Prý to bylo úplně úžasné, zabralo to - říkala to něčí sestra, která si toto léčivo nemůže vynachválit.

A tady nám už lítají jiskry od toho, jak kosa padla na kámen. Léčivo je od slova léčit. Léky jsou na lékařský předpis a existuje důvod, proč si je nemůžeme nakoupit ve výprodeji v Tescu. Ne nadarmo se v příbalových letácích píše, abychom lék nepodávali jiným osobám, byť by měly stejné příznaky.


Přestože byla rada, kterou jsem dostala, dobře míněná, stejně jako i jiné případy, nikdy bych k takovému riskantnímu počinu nesvolila. Konkrétně třeba léky na akné. Vždyť i pitomý Eclaran v rukou třináctileté dívčiny nepochybující o monstróznosti několika červených flíčků na svém čele může napáchat škody.

Vůbec potom nechápu, jak někdo, komu nějaký ten lék na předpis zbude, pozůstatky přes internet posílá dál. Je to krajně nezodpovědné chování, protože tu jde o zdraví. Tomuhle se prostě říká tupost. #sorrynotsorry

Dokonce ani kdyby se jednalo o stejný lék, jako používám já, kdybych nebyla o jeho původu stoprocentně přesvědčená, nikdy bych ho neužila. Nehledě na fakt, že jej každý člověk dostává na svůj předpis od svého lékaře, tak na co by mu byly cizí zdroje.

Je možné, že někteří lidé si ani neuvědomují, jak propastný rozdíl je v tom, výhodně se zbavit balení nevyhovující krému a odprodat zbylé plato nějakého dryáku či tubu lektvárku na beďary.

Proto na všechny apeluji, aby takováto rozhodnutí nechávali na svém lékaři. Jistě víte, že jsem podezíravá dokonce i vůči některým doktorům. Momentálně však navštěvuji doktorku, které důvěřuji, a i kdyby ne, určitě bych se nepouštěla do nějakého šíleného lékového dobrodružství.

Na závěr bych řekla snad tolik, že právě ten, kdo si svého zdraví cení, by do takové pochybné investice nikdy nešel. Tady nad dobrým úmyslem musí převládnout kritické myšlení.

S přáním aby žádný z mých čtenářů nemusel řešit ani ten nejmenší zdravotní problém (to je dost naivní, že?), se zároveň táži, zda jste někdy měli s takovými obchody zkušenost? Jaký je váš názor? Zatleskáte mi vestoje, nebo mě odsoudíte jako šílenou paranoidní Markétu?

4 komentáře:

  1. Jó, myslím, že i Cassandra má veselé video o tom, jak ji něco podobného málem stálo život. Byla v zahraničí na přehlídce, bolela ji hlava, tak si zobla od kamarádky prášek. Potom měla smůlu že snědla nějaké zkažené jídlo. Spolu s alergií na ten prášek se jí udělalo moooc dobře a recepční v hotelu její volání o pomoc nebral moc vážně, takže jí ani nezavolal záchranku...až bylo skoro pozdě.
    Docela poučné. Já bych si žádné pokoutní léky nevzala, děsí mě i bylinné přípravky jako např. tvůj gynex. Kytky mají sílu a ne každý tomu rozumí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak to bylo ono! Viděla jsem jen nějaký název videa a neměla jsem čas se na něj podívat... tím se to jen potvrzuje.
      Ona to vážně není žádná sranda, nemusí se ani jednat o lék na předpis. Stačí nějaký volně prodejný či jen doplněk stravy a pokud tomu dotyčný nerozumí, problém je na světě a opravdu to může vést až ke smutným koncům.

      Vymazat
  2. Hodně povedený článek. ;) Naprosto s tebou souhlasím.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...