úterý 29. dubna 2014

Já + Pleťový krém: Jak se vyvíjel náš vztah

Pěkný den přeji. Myslím, že ve skromných dějinách mé kopečkárny ještě žádný článek neměl tolik propagace. Slíbila jsem napsat něco o krému, který jsem si objednala od alchymistky Míši. Ovšem nejen to. Při této příležitosti bych také ráda shrnula svou krémovou minulost a jaké postoje jsem k tomuto nezbytnému patlátku postupem času zaujímala.

Začněme někde na počátku mé puberty. Tehdy se mi začala mastit pleť, tvořit pupence - no prostě, jak nečekané, že ano. Začala jsem používat první "péči". Tuším, že to bylo ještě před čisticím gelem z Avonu - moje hluboké kosmetické prvopočátky. Ten krém mi koupila maminka. Garnier Pure. Krém to byl stejně modrý, jako ta tuba a dodnes si pamatuji jeho vůni. Stálo na něm cosi o jílu a jak perfektně matuje. Tenkrát jsem nějak moc neřešila, proč ho vlastně používám. A nemyslím si, že měl nějaký valný efekt.

Můj první
(Zdroj)

 Pak následovala dlouhá léta pubertálních bojů. Postupem času jsem přešla na další výrobek... ano, opět od Avonu. Bylo to v rámci Avon Solutions - Complete Balance. V to nejméně problémovém období mi bylo vlastně úplně jedno, co na pleť dávám. A tak jsem to na sebe patlala stylem: na den co nejméně, ať mě to nezmastí, a noční krém jsem používala, jen když mě to zrovna bavilo. Pořád jsem netušila, k čemu že má ten krém být vlastně dobrý. Prostě jsem jen měla povědomí o tom, že se to prostě dělá. Opět jsem nespatřovala žádné benefity, pleť se mastila a já jsem dál krémovala stylem "použiju krém tak, ať není vidět, že jsem ho použila". Produktivní, že?

Druhý
(Zdroj)
Těsně před vypuknutím akné jsem se rozhodla pro změnu. Dodnes se za to proklínám, i když v porovnání s jinými faktory tohle takový vliv nemělo. Nicméně od té doby nemůžu přijít Garnieru na jméno. Celá natěšená a zlákaná reklamou i kladnými ohlasy jsem se vydala do drogerie pro krém Moisture Match - Shine be gone. První a poslední pěknou věcí, kterou o něm můžu říct, je fakt, že měl vážně krásnou konzistenci. Ovšem nevím, kde se stala chyba, každopádně shine didn't go away - it came! No vážně - na pleti to vytvořilo jakýsi film, který se nevsákl, a po hodině jsem se blyštěla jak namazaná sádlem. Nehledě na to, že se mi v reakci poprvé vyrojilo větší množství pupínků Tohle se vážně nepovedlo.

Třetí
(Zdroj)
No a potom přišla ta pravá legrace... Udeřilo akné a já jsem byla nahraná. Když jsem u své bývalé kožní řekla, že používám hydratační krém, dostala jsem to pěkně sežrat. Jak může člověk s tak mastnou pletí jako já užívat krém!?

Nastalo mezidobí, kdy jsem neužívala buďto nic nebo jsem pleť mázla stopovým množstvím mamčiny Nivey s koenzymem Q10 proti vráskám, protože byl lehoučký. Jak je vidno, stále jsem se nevymotala ze zvyku krémovat tak, aby to nešlo poznat.

Úplně nejhorší zkušeností však byl krém Mary Kay z řady Botanical Effects. Patrně aby kompenzovala strašlivé vysušení pleti řadou na akné, vybrala pro mě legendární mejkapovačka verzi pro suchou a citlivou pleť. Pokud jsem se dotkla obličeje, doslova jsem se z něj topila v mastnotě. Žádný zázrak se nekonal.
Čtvrtý
(Zdroj)
Zásadní zvrat přišel s neznámým vzorečkem, který jistě dobře znáte. Jeho identitu jsem vám odhalila o Vánocích. Získal přízvisko "zázračný". Dobře, možná trochu nadnesené, ovšem zásadním obratem je fakt, že jsem měla poprvé krém, který účinkoval. Matuje a bojuje proti šupinkám, nádherně mi zjemnil pleť. Jedná se o izraelský Zaatar Cream od Christiny. Určený na dehydratovanou pleť s akné. Přírodní složení sice nemá ani náhodou, ale tohle jsem mu schopná odpustit, když jsou vidět pozitivní účinky.  Mám jej ráda, ale nemyslím si, že si pořídím další balení. Ona totiž nastala věc, která určitě nastat neměla - emulgátor neemulguje a já tak před každým použitím vymačkám pěkných pár mililitrů té nejdražší vody, co jsem kdy měla. A věřte mi, že tento krém stojí skutečně nemalé peníze.

Pátý
No a teď se již konečně dostáváme ke zlatému hřebu dnešního programu. Když Míša začala s prodejem své přírodní kosmetiky, dlouho jsem tomu odolávat nevydržela. Mimo jiné jsem si na zkoušku vybrala Multifunkční pleťový krém.

Upřímně, moc jsem nevěděla, co od toho očekávat. Už od začátku jsem měla jasno, že mu připadne úloha nočního krému a na den si pořídím něco ještě malinko lehčího. Přesto jsem s objednáním dlouho váhala, protože přece jen - když poměrů naprosto neznalá osoba vidí složení plné slov jako máslo, vosk, olej v kombinaci se zafixovanými větami typu - na akné užívejte krémy gelové konzistence, bez obsahu olejů - vytvoří to lehkou podezíravost.

Za zkoušku ale nic nedám, řekla jsem si. A dobře jsem udělala! Krém jsem z nekalých úmyslů podezírala naprosto neprávem.

Slepila jsem foťák izolačkou a vytáhla krém na photoshooting na sluníčko...

 V současnosti je to jediný zástupce pečující pleťové kosmetiky, co teď používám, nepočítám-li do toho odličování.

Ano, je to jiné, než cokoliv, co jsem kdy měla. Poprvé něco bez obsahu vody. Poprvé přírodní kosmetika. Konzistence je od předchozích krémů (včetně Zaataru, přestože jeho vzoreček byl tužší, než obsah plného balení) velmi odlišná. Chápu, co Míša myslí slovem "našlehaný". Ano, můžu ho obrátit dnem vzhůru a ani se nepohne. Zároveň je ale prostě takový... no ano, našlehaný.

Nanáším jej na vlhkou pleť po sprchování. Stačí jej malé množství - trošičku jej "udloubnu" - a potom už jenom zlehka rozetřít, protože při styku s pletí taje. Tohle mají oproti předchozím krémům Zaatar Cream a Míšin Multifukční společné: taky jich užívám malé množství - ale ne proto, abych náhodou nebyla "moc nakrémovaná" - zkrátka a dobře, i takhle jsou perfektně účinné.


Poprvé ve svém životě chápu, na co ten krém vlastně používám a k čemu je dobrý. Jak jsem psala minule, v současné době bojuji sem tam s nějakým přesušením a pleť se mi mastí o něco méně. Pokud mám použít další původně Míšin výrok - taky jsem pochopila, co to znamená krém na pleti cítit, ale zároveň se netopit v mastnotě. Takhle nějak to totiž vypadá, když se ráno probudím.

Když jsem ho experimetnálně použila na den ve dnech bez make-upu, v porovnání se Zaatarem se vážně lesknu o trošičku více. Ale na noc je naprosto ideální. Póry mi neucpává a jeho účinky na pleti jsou opravdu viditelné. Tedy hmatatelné (i když tohle se nemá dělat, že jo?). Takže za sebe vám tento krém určitě doporučuji.

Míšin Multifunkční krém vám doporučuje i fotografický asistent Jáchym
Jen pro úplnost dodávám, že jsem 30 ml pořídila za 85 Kč, což je parádní, obzvlášť vzhledem k faktu, že krému ubývá jen velmi pomalu.

Jak jde vidět z přehledu, na přírodní kosmetiku jsem nikdy moc nebyla. Až terpve moje zkušenost s akné mě přiměla, abych začala lovit v těchto vodách. A jsem za to moc ráda. Poprvé mám pocit, že krém není jen nutné zlo a když jej užívám, tak vím, co dělám.

Tohle tedy byla prozatím moje cesta. Co na ni říkáte? A čím se krémujete vy? Pochlubte se!

11 komentářů:

  1. Věřím že ti Míšin krém sedí, je to holka šikovná :) Já třeba taky nekrémuju, mažu se meruňkovým olejem na pleť navlhčenou tea tree vodou a budím se zase o něco krásnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meruňkový olej, tea tree voda... to zní jako lákavá kombinace :)

      Já jsem taky jednu dobu zkoušela olejovat s levandulovým, ale nebylo to úplně ono, ale věřím, že jakmile člověk najde ten svůj správný, tak je to láska na celý život :)

      Vymazat
  2. Teď jsi mi nasadila brouka do hlavy. Perfektní krém hledá už dlouho a pořád ne a ne ho objevit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě Míša pochválí :D Takové hledání není vůbec jednoduché a hlavně to stojí peníze, že jo...

      Vymazat
  3. Já, ač mám pleť mastnou, taky mažu oleji a drogérkovým krémům se vyhýbám širokým obloukem..

    P.S. balíček dnes odeslán :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo... vůči drogérce jsem stále více nedůvěřivější.

      Skvěle, děkuji :)

      Vymazat
    2. Rádo se stalo :o) a teď mě tak napadlo, že jsem na ten dopis nenapsala, že je pro tebe, tak doufám, že se nespustí poplach z obálky plné prášku :o))))))

      Vymazat
  4. Jé, a já čtu takovou chválu až teď! Jsem moc ráda, že Ti pleť sedí, a ta fotka s bráškou mě pobavila!:D

    Slovní spojení "krém od Avonu" nebo "pečující kosmetika Mary Kay" mi zadělává na reakci už samo o sobě, au au au, prošly jsme si asi dost podobnou kosmetikou:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys bráchovi trochu zaplatila (třeba i v naturáliích - čipsy a Kofola by měly stačit :D), tak by určitě souhlasil s nafocením pořádné kampaně - vždyť ten svůdný pohled mu jde sám od sebe, škoda toho nevyužít :D

      No jo, to jsou ty temné počátky... :)

      Vymazat
  5. Moje pleť je mastná až smíšená a krémuji lehkým gelovým krémem Shiseido a občas přidám Steam cream.

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...