úterý 11. března 2014

Chůze po hraniční čáře

To je to, co už nějakých těch pár měsíců předvádím. Pěkně si balancuji a vykračuji si uzounkou pěšinkou do neznáma. A co že to spolu vlastně hraničí? Farmaceutický průmysl a alternativní léčba, chemie a příroda. Jsou to dva odlišné názory, které jdou svým založením proti sobě. Pro který se rozhodnout? Existuje vlastně ta jediná správná cesta? Nemám potřebu to nějak radikalizovat. Nechci odsuzovat, nechci zveličovat. A orientovat se v tom je příliš složité a je pořád dost věcí, které neznám.

Dalo by se tedy říci, že v této oblasti tíhnu k jakémusi eklekticismu. Věřím, že se mezi těmito dvěma přístupy dá docela hezky přežívat. Na oné nezávazné hraniční čáře. Necítím se kvůli tomu jako nějaký zločinec či zrádce. Koneknců se říká zlatá střední cesta, ne?

A co se tedy rozkládá napravo a nalevo od té mojí hraniční pěšinky?

V zásadě se setkáváme s dvěmi protichůdnými tvrzeními.

Hlavně přirozeně
Očisťme si tělo detoxikačními kúrami, nezanášejme si jej chemikáliemi. Všechno jde udělat přírodní cestou, méně je více.Soustřeďme se na vnitřní příčiny nemocí a snažme se je odstranit.

vs.
Dojděte si na kožní
S tímto problémem už nic nezmůžete. Dojděte si za odborníkem, který vám předepíše vhodné léky.

A co teď? Jde vůbec něco takového zkombinovat? Jsem si poměrně jistá, že ano, ačkoliv o důslednosti byste se mohli se mnou přít.

Alternativně
Ona ta přírodní cesta zní daleko lákavěji. A do velké míry se s ní i ztotožňuji. Zkrouhla jsem příjmy výrobcům nejrůznější pečující kosmetiky, jak již jste se mohli dočíst pár článků nazad. Opatrně to opět zkouším s jednou bylinkou, o které vím, že prostě fungovat bude. A pak je tu psychika, což u sebe považuji za jeden z nejdůsledněji dodržovaných bodů. Myšlení jsem se opravdu snažila vylepšit nejvýrazněji, o řadě mých pomůcek jste si koneckonců mohli přečíst i v pěti dílech Psychologických berliček. Jak se naučit nahlížet na sebe sama, to vám žádné tabletky neřeknou, i kdybyste je polykali pětkrát denně.
Semínka z této kytičku si tluču na čajík
Alternativní přístup ovšem zahrnuje i druhou položku, a to je výživa. A tady asi nikdy žádného vpravdě holistického přístupu nedosáhnu. Nedokážu si představit, že bych z jídelníčku vyškrtla cukry a mléčné výrobky a tak dále. Není to lenost a neochota. Jídlo mám prostě ráda a věřím, že se svému tělu nejlépe odvděčím tím, když mu budu dávat stravu vyváženou a s ničím to nebudu přehánět. Mám to ulehčené v tom, že nejsem na sladké, čokoláda mi může ležet na očích dva týdny a ani to se mnou nehne. Colu by mě nikdo dobrovolně pít nepřinutil. No a myslím, že se všemi cukříky, co do sebe dostanu mimo takové ty vyloženě sladké potraviny a pochutiny, se dokážu bez problémů vypořádat. Drtivou většinu ovoce a zeleniny mám ráda a nikdo mě do ní nemusí nutit.

S mléčnými výrobky je to ovšem jiná. Zkuste mi sebrat můj kus sýra a uvidíte, co se bude dít. Na to jsem prostě ujetá a nedělá mi problém překlopit do sebe hrnek mléka na ex, ačkoliv to teda běžně nedělám, aby zase nedošlo k nějaké mýlce. A nemyslím si, že bych si tím nějak ubližovala. Některé striktnější zdroje vám budou tvrdit, že nejlépe uděláte, když mléčné výrobky úplně odstraníte, jiné vám řeknou, že sýry a jogurt jsou pro vás jen a jen prospěšné.

Nejezte mléčné výrobky? Skvělý vtip. A teď mi vraťte můj hermelínek a putýnku, ať mám do čeho podojit kravku...
 Navíc, a to je důležité, vždycky se musíte rozhodnout podle sebe. No a já na sobě vidím, že mléčné výrobky na mé akné žádný vliv nemají. Daleko víc než vyškrtávání některých potravin z jídelníčku je pro mě důležitá strava aspoň v mezích možností pravidelná, nepříjadat se a neužírat mezi jídly, což je u mě asi ten největší problém.

Léky
O tom, že vám léky zázračně nevyléčí všechny vaše potíže, netřeba sáhodlouze diskutovat. Farmaceutický průmysl není všemocný a na některé neduhy vám nikdy žádný lék pořádně nezabere a to vůbec nemluvím o některých vedlejších účincích. Dalším faktem je, že i některé praktiky výrobců mohou být pochybné.

Na druhou stranu, medicínu lze zatracovat stěží. Její úloha je něco naprosto nezbytného a zásluhy jí odepřít nelze. Alespoň dle mého názoru. Pokud se na lécích nestanu závislou, věřím, že mi mohou pomoci. Nejsem zase natolik přírodní žena, abych ve všem spatřovala jen jedy. Kde bych byla bez antibiotik je otázka, na niž raději nechci znát odpověď. Při veškeré úctě k přírodní léčbě nevím, jak by se mi podařilo přerušit onen hnisavý proces a jak by potom asi vypadaly následky v mém obličeji. Možná že by to šlo. Kdo ví. Ale já takhle založená prostě nejsem a ani nikdy nebudu.

Léky? Jak které...
 Na tabletky, mastičky atd. se nespoléhám jako na všelék. Však také můžete vidět, jak se je snažím vyvažovat i přírodními postupy, ať už je to tea tree olejíček či ostropestřec, kterým si dávám do pořádku játra po antibiotické léčbě.

 Co k tomu říci na závěr?
Nemyslím si, že to ze mě dělá nějakého strašlivého člověka, který se něčemu zpronevěřoval. Uznávám veškeré zásluhy medicíny, ale nezapomínám ani na další oblasti, na které už je naopak lékařství krátké. Domnívám se, že se takhle nakonec dá docela kvalitně žít.

Co říkáte na moji volbu vy? Jaké jsou vaše zásady?

8 komentářů:

  1. Super článek! Já se osobně snažím všechno řešit přírodními přípravky, ale ono to občas jde jen s tou medicínou:)
    http://style-with-smile.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ono se někdy musí s nějakým tím lékem trochu zašvindlovat :)

      Vymazat
  2. Nemám ráda, jak se doporučuje vynechat mléčné výrobky.. Přesně jak píšeš, já bych to bez mlíka nepřežila. A navíc - mléčné výrobky jsou velmi zdravé. Kde jinde bych vzala tolik látek, co v nich najdu? Myslím, že nemléčnou dietou si člověk akorát udělá zdravotní problémy jinde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ono se všemožně argumentuje, že něco jako kravské mléko je pro člověka naprosto nevhodné a kdesi cosi. Nicméně si myslím, že pokud zrovna netrpím intolerancí laktózy, není důvod jej vynechávat, když mi nic zlého nedělá a navíc mi chutná. Kdybychom měli vyřadit všechny potraviny, u kterých bylo prokázáno, že by nám mohly uškodit, to bychom se asi moc nenajedli... :)

      Vymazat
  3. Tohle je hrozně sporné téma, o kterém by se dalo polemizovat donekonečna :) U nás tak trochu tíhneme právě k přírodnějším alternativám, nahrazujeme klasické prášky a nebo se je snažíme úplně vynechat, pokud to není nezbytně nutné. Ale zase se nic nesmí přehánět-znám lidi, kteří jsou tím úplně posedlí a bohužel jedna naše známá kvůli tomu i zkolabovala-nechtěla si nechat pomoc a jen pila nějaké své "zázračné" čaje. Někdy totiž západní medicína zachraňuje životy a nevěřím, že by byla tak špatná, jak se občas slýchá. Člověk se musí najít a musí najít nějakou zdravou míru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě je to téma sporné a souhlasím s tebou v tom, že si v celé této záležitosti musíme vytvořit nějaký rozumný, zdravě kritický přístup. Já se třeba velmi nerada spoléhám čistě pouze na jednu věc. Západní i východní medicína mají obě něco pro sebe a byla by chyba jednu kvůli druhé úplně zavrhnout :)

      Vymazat
  4. K mléčným výrobkům... Taky mi bylo doporučeno vynechat mléčný výrobky. Miluju jogurty a sýry, bože sýry, utlouct se po nich můžu. Ale co bych pro svoji kůži s atopickým ekzémem a akné neudělala. S akné to nijak nehnulo. Ale ekzém, dámy a pánové, po roce, kdy byl zarudlý, svědil a rozhodně neustupoval, ba naopak, se po vynechání mléčných výrobků dal na ústup. a nyní je krásně zahojení. A stačí párkrát zhřešit a zase vyskočí. Takže za mě ano úpravě jídelníčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máš od ekzému pokoj :) Jak říkám, příčiny všech těch záškodníků, co nám ničí život, jsou různé, stejně tak, jako to, co pro každého z nás zabírá.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...